Gündem

Patates üreticileri mahsulü satamadı: Sesimizi duyan, halimizi gören olmadı

"Elimizdeki mahsulü 15 kuruştan hayvan yemi olarak satıyoruz. 100 tonda 90 bin TL zararımız var"

05 Nisan 2021 07:54

Nevşehir'de patates üreticisinin 500 bin tonluk mahsulü elinde kaldı. Günden güne zamlanan gübre fiyatları ve kredi borçları ile mücadele eden üreticiler, "1 liraya mâl ettiğimiz patatesi, 15 kuruşa veriyoruz. Battık. Sesimizi duyan, halimizi gören olmadı. Devletin istediği gibi olacak. Bundan sonra çiftçi ekemeyecek, onların istediği ve destekledikleri büyük firmalar üretecek" dedi.

Bölgenin patates üreticilerinden Ahmet Açıkgöz de elindeki 400 ton patatesi 30 kuruşa bile zorla sattığını kaydederek, "İhracat olmadığı için patatesler büyük bir zararla elimizde kaldı. 700 bin liralık borçla sadece 200 bin lira kazandık. Üründe filizlenme başladı. Yeni dönemde ekim de yapamayacağız. Eski elektrik borçlarından bütün tarlalar ipotekli olduğu içinde tarla satıp borç kapatamıyoruz. Bundan sonra devletin istediği gibi olacak. Çiftçi ekmeyecek ve onların desteklediği büyük firmalar üretecek. Bizlerde batacağız" diye konuştu.

8 yıl önce çiftçiliği bırakan işçi Bülent Kızılırmak da "Daha önce patates ektim zarar ettim, tarımda battım. Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifi çiftçinin desteklenmesi için kurulan iki kurumken, artık tefecilik yapıyorlar. Yandaş ve ahbaplarına her konuda kolaylık sağlayan bu kurumlar, iş çiftçiye gelince bin bir bürokratik zorluk ve yüklü faiz yoluna bizleri mecbur bırakıyor" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıyan CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez de CHP'li belediyelerin elde kalan patateslerin bir kısmını aldığını söyleyerek, "Çiftçi, 1 liraya mâl ettiği patatesi 15 kuruşa satıyor. Patateslerde depolarda filizlenme başladı. Çürümeye başlayan bu patatesleri ambardan çıkarmak için bile çiftçinin işçiye para ödemesi gerekiyor. CHP'li belediyelerle görüştük ve bir kısmı aldı. Alınan patatesler ise ancak yaraya pansuman oldu. Çiftçi yeni dönemde ekim yapmayacak. İktidarın önlem alması gerekiyor" dedi.