Dünya

Patagonia'nın sahibi, şirketi iklim değişikliğiyle mücadele için çevreci kuruluşlara devretti

15 Eylül 2022 08:07

T24 Dış Haberler

Spor giyim şirketi Patagonia'nın sahibi, iklim kriziyle mücadele için şirketi  çevreci vakıf ve sivil toplum kuruluşlarına devretme kararı aldı. 

Tırmancılık sevgisini dünyanın en başarılı spor giyim firmalarından birine çeviren 83 yaşındaki Yvon Shouinard'ın kararıyla oluşturulan yeni şirket yapısında elde edilen tüm kâr, iklim değişikliğiyle mücadele eden kuruluşlara aktarılacak. 

Patagonia'nın sitesinde yayımlanan açıklamada, ''Şu andan itibaren tek hissedarımız Dünya'' denilirken, ''Tüm kârlar Dünya'yı kurtarmak için kullanılacak'' ifadelerine yer verildi. 

Chouinard'ın; eşi ve çocukları ile şirket avukatlarının desteğiyle hazırladığı model sayesinde Patagonia kâr elde eden bir şirket olarak fonksiyon göstermeye devam edecek ancak kârlar iklim mücadelesi için kullanılacak.

Chouinard'ın ailesi tüm hisselerin ve karar alma otoritesinin yüzde ikisini şirketin misyon ve değerlerini sürdürecek bir vakfa bağışlarken, yüzde 98'ini ise Holdfast Collective isimli bir STK'ye bağışladı.

Holdfast Collective, elde edilen her dolların iklim değişikliğiyle mücadele ve doğa ile biyoçeşitliliği korumak için kullanılacağını ifade etti.