Politika

Partiler sınıfta kaldı: Yerel yönetimlerde kadının adı yok

AKP 75 ilde 1, CHP 51 ilde 2, MHP ise 31 ilde 2 kadın aday gösterdi

01 Şubat 2019 18:05

T24

Siyasi partiler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için aday listelerine son halini verirken, kadın adayların sayısının az olması dikkat çekiyor. AKP 75 ilde 1, CHP 51 ilde 2, MHP ise 31 ilde 2 kadın aday gösterdi. İyi Parti ve Saadet Partisi, listelerinde kadın adaya yer vermezken, HDP her il ve ilçede kadınları eş başkan adayları olarak listelerine ekledi.

AKP'nin 75 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarından yalnızca Gaziantep Belediye Başkan adayı Fatma Şahin kadın aday. 634 ilçe belediye başkanı adayı içindeki kadın aday sayısı ise 14. Toplamda açıklanan 709 belediye başkan adayının 15 tanesi, yani yüzde 2,1'i kadın.

CHP'de de durum farklı değil

CHP’nin 51 ilde açıkladığı başkan adaylarından ise Aydın Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu ve Amasya Belediye Başkan adayı Arife Serpil Saraçoğlu listede yerlerini aldı. Açıklanan 785 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın aday sayısı 39. Yeni tüzüğünde kadın kotasını yüzde 33'e çıkaran CHP'nin açıkladığı 836 belediye başkanının 41 tanesi, yani sadece yüzde 4,9'u kadın.

MHP'de kadın aday oranı yüzde 1,8

MHP'nin 31 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarından Tunceli Belediye Başkan adayı Mücella Saler ve Şırnak Belediye Başkan adayı Bahar Cavlak kadın aday. Açıklanan 744 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 12. Toplama bakıldığında, 775 belediye başkan adayının 14 tanesi, yani sadece yüzde 1,8'i kadın.

İyi Parti'nin 29 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. 93 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı ise sadece 4. İyi Parti adaylarının sadece yüzde 3,2'si kadın.

Saadet Partisi'ndeki oran yüzde 0,7

Saadet Partisi'nin 22 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok, 239 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı ise 2. Partinin adaylarının sadece yüzde 0,7'si kadın.

2014 yerel seçim sonuçları göz önünde bulunduğunda, partilerin kadınları çoğunlukla seçilme şanslarının az olduğu ilçelerde aday gösterdikleri de dikkat çekiyor.

HDP her il ve ilçede aday gösterdi

HDP'nin aday listesi ise diğer partilerden oldukça farklı bir tablo çiziyor. Parti, aday gösterdiği her il ve ilçede kadınları eş başkan adayı olarak listelerine ekledi.

"Kadına ayrımcılık var"

Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu partilerin kadın adaylar konusundaki tutumuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"HDP dışında, diğer partileri bu denli az kadın aday göstermesi, kadına siyasette uygulanan ayrımcılık ve şiddetin açık bir göstergesidir. Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu olarak, daha fazla kadının aday gösterilmesi ve seçilmesi talebimiz, cinsiyet eşitliğini ve neticede adaleti sağlamaya yönelik demokratik bir talep olmanın yanı sıra yerel politikaların geleceğine dair duyduğumuz endişeyi de içinde barındırmaktadır. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Ulusal Demokrasi Enstitüsü'nün (NDI) dünyadaki 100'den farklı ülkeden 35 yıl süren çalışmalar neticesinde vardığı sonuca göre, kadınların yerel siyasete katılımı, cinsiyet eşitliğini sağlama, kadına yönelik şiddet politikalarının geliştirilmesi, kadınların, çocukların, gençlerin ihtiyaçlarına daha fazla cevap verme, eğitim, altyapı ve sağlık gibi kalkınma göstergelerine öncelik verilmesi, temsil sorunu yaşayan farklı kimlikler arasında daha fazla işbirliği yapma, yoksulluğun giderilmesi için politikalar geliştirme gibi birçok kazanım sağlıyor. Ancak maalesef kadın adaylara dair rakamlar, bu ideallerin ne kadar uzağında olduğumuzu ve 2019 yerel seçim sonuçları ne olursa olsun, yerel yönetimlerde kadın sesinin ‘yok denecek kadar az' kalacağını gösteriyor."