Gündem

Pamuk işçileri 50 lira yevmiye için 50 derece sıcaklıkta çalışıyor

Türkiye pamuğunun yüzde 45'inin üretildiği şehirde işçiler zorlu çalışma şartlarına maruz kalıyor

01 Temmuz 2019 09:50

Şanlıurfa’da yıllın belirli aylarında pamuk tarlasında çapa yaparak geçimini sağlayan aileler, 50 lira yevmiye ile 50 derece sıcaklıkta yaklaşık 12 saat çalışıyor. 

Türkiye’de üretilen pamuğun yaklaşık yüzde 45’inin üretildiği şehirde hasat öncesi belirli aralıklarla çapa yaparak geçimini sağlayan aileler, zor şartlar altında çalışıyor. 50 derece sıcaklık altında çapa yapan aileler, kişi başına 50 lira yevmiye ile çalışıyor. Çocuk, genç, yaşlı olan işçilerin zorlu mesaileri, sabahın erken saatlerinden başlayarak akşam saat 18:00’a kadar sürdüğü belirtildi.

"Çayın kilosu 60 lira yevmiyemiz 50 lira"

Tarlada çalışan işçilerden Mustafa Ay, “Genellikle saat 06:00’da tarlaya geliyoruz. Zaten güneş saat 06:00’dan itibaren tarlada kendini gösteriyor. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Hep sıcağın altındayız, yani yemek yerken bile tarladayız. Oturabileceğimiz bir gölgelik bile yok. Genellikle yemeği sıcakta yeriz. Aldığımız yevmiye 40 liradan başlıyor. Normalde 50 liradır fakat çavuşun da kestiği ücret yevmiyeden çıkarılınca 40-45 lira kalıyor. Yaptığımız işin karşılığını alamıyor fakat mecburuz.  Bizim için şartlar zor” dedi.

"Başka iş yok"

Mecburiyetten bu işte çalışmak zorunda olduklarını vurgulayan tarım işçisi Abdullah Kaya ise, “Urfa’da çalışılacak başka bir iş yok. Hava sıcaklığı baya bir yüksek oldu. 50 dereceye kadar oldu. Onun için millet mecbur ekmek parası için güneşin altında çalışıyor. Yani ekmek teknemiz budur," açıklamasını yaptı. (İHA)