Dünya

IŞİD üstlendi: Pakistan'da İslamcı parti mitinginde intihar saldırısında 44 kişi öldü

Hayber Pahtunhva İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin siyasi mitingine yapılan intihar saldırısını IŞİD üstlendi

31 Temmuz 2023 09:32

Güncelleme: 01 Ağustos 2023 00:59

T24 Dış Haberler

Pakistan'da bir siyasi miting sırasında düzenlenen intihar saldırısında en az 44 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. İslamcı bir siyasi parti olan olan Cemiyet-i Ulema-i İslam Fazıl'ın (JUI-F) mitinginde düzenlenen intihar saldırısı, ülkedeki Taliban militanlarının eskiden kalesi olarak görülen kuzeybatıdaki Bajur bölgesinde gerçekleşti.

Yerel polisin açıklamasında, intihar bombacısı tarafından gerçekleştirilen saldırının, partinin üst düzey liderlerinin oturduğu sahneye yakın bir yerde düzenlendiği belirtildi. Saldırının arkasında Afganistan'da faaliyet gösteren ve Taliban'ın düşmanı olan bir IŞİD grubunun olabileceği, soruşturmanın ise sürdüğü aktarıldı.

JUI-F partisinin Pakistan hükümetinin koalisyon ortağı olduğu öğrenildi. Başbakan Şahbaz Şerif, saldırının sorumlularını "İslam, Kuran ve Pakistan adına konuşanları hedef alan teröristler" diyerek kınadı ve onların "varlığını bitirecekleri" sözünü verdi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadığı açıklanırken, IŞİD'in Pakistan'da bu yıl içerisinde gerçekleştirilen pek çok saldırının arkasında olduğu ve daha önce de JUI-F'ı hedef aldığı biliniyor. Terör örgütünün Pakistan'daki daha önceki saldırılarını "Pakistan Eyaleti" kolu adına üstlendiği belirtildi.

Dışişlerinden Başsağlığı

Dışişleri Bakanlığı'nın 30 Temmuz tarihli açıklamasında, Pakistan'da gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Pakistan Hükümetine ve halkına başsağlığı dilekleri iletildi. Açıklamada, terör eyleminin en güçlü şekilde kınandığı, "terörle mücadele konusunda Türkiye'nin dost ve kardeş Pakistan'ın yanında olduğu" mesajı verildi.

"IŞİD sorumluluğu üstlendi"

Artı Gerçek'in haberine göre; IŞİD, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, pazar günü Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletine bağlı Bajaur bölgesinde hükümetle ittifak halinde olan ve radikal İslamcılarla bağlantıları ile tanınan muhafazakar İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin siyasi mitingine yapılan intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.