Ekonomi

Pakdemirli'nin açıkladığı yaş çay alım fiyatı, Rizelileri ikiye böldü

"Ülkede yıllık gıda enflasyonu yüzde 35, verilen zam yüzde 25"

17 Mayıs 2019 17:47

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin dün açıkladığı yaş çay taban fiyatı Rizelileri ikiye böldü. Bazı vatandaşlar açıklanan yaş çay fiyatından memnun olurken, bazıları ise çay üreticisinin bir kez daha sahipsiz bırakıldığını savundu.

Çaykur Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen, 2019 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış törenine katılmak üzere Rize'ye gelen Pakdemirli, burada yaptığı açıklamada 2 lira 90 kuruş yaş çay taban fiyatı ve 13 kuruş da destekleme payı ile yaş çay alım fiyatını 3 lira 3 kuruş olarak duyurmuştu. Geçtiğimiz yıl 2 lira 32 kuruş olan yaş çay taban fiyatının bu yıl 2 lira 90 kuruş olarak açıklanmasına rağmen üreticilerin bir kısmı, artan gübre fiyatları nedeniyle fiyatlardan memnun olmadıklarını duyurdu. Ziraat Odası ise fiyata ilişkin memnuniyetini dile getirdi. Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) ise açıklanan fiyata tepkili.

Olay53'ün haberine göre, yaş çay taban fiyatı açıklanmadan önce fiyatın 3 lira 10 kuruş olması gerektiğini savunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, fiyatın 3 lira 3 kuruş olarak açıklanmasının ardından "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza, Rize Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz" dedi.

"Ülkede yıllık gıda enflasyonu yüzde 35, verilen zam yüzde 25"

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi ise, yaş çaya yıllık gıda enflasyonu oranında zam yapılması ve bu hesaba göre yaş çay taban kilo fiyatının 3 lira 27 kuruş olması gerektiğini belirtmişti. Mavi, dün açıklanan rakamın ardından yaptığı açıklamada çay üreticisinin enflasyon altında 'ezildiğini' kaydederken, "Geçen hafta özel sektör temsilcilileriyle yaptığı görüşmelerde aldığı talimatı açıklamıştır. Bunun başka izahı yoktur, ülkede yıllık gıda enflasyonu yüzde 35, verilen zam yüzde 25, yine ülke ekonomisini Rizeli düzeltecek anlaşılan" dedi.

Çay üretiminde kullanılan gübre, çay makası gibi araçlara verilen zammın yanında yaş çay taban fiyatına verilen zammın yetersiz olduğunu dile getiren Mustafa Ak isimli çay üreticisi ise "Verilen zam bir şey değil, yetmez, destekleme hariç en az 3 lira olması gerekirdi. Örneğin gübre geçen yıl 1 liraydı bu yıl oldu 2 lira, geçtiğimiz yıl yevmiye ücreti 160 liraydı şimdi oldu 200 lira. Sezonun sonunda bir hesap çıkart vatandaşa 1 kuruş para kalmaz. Makas geçen yıl 70 liraydı bu yıl 110 lira oldu. Çay bezi falan derken aldığın parayı zaten verdin" ifadelerini kullandı.