Politika

Özgür Özel söz verdi, CHP çalışmalara başladı: Ön seçim dönemi geliyor

16 Temmuz 2024 08:28

CHP, Genel Başkan Özgür Özel'in son kurultayda verdiği "adayların ön seçimle belirlenmesi" vaadine yönelik tüzük değişikliği çalışmalarına başladı. Yeni tüzük ile ayrıca milletvekili adaylığında kadın ve genç kotasının arttırılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı adayının da geniş katılımla belirlenmesi hedefleniyor.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; CHP'de tüzük değişikliği için çalışmalar yapılıyor. Ön seçimin yanı sıra dönem sınırlaması taleplerini değerlendiren CHP Genel Merkezi, yerel seçimden sonra eski milletvekilleri, parti yöneticileri, Parti Meclisi üyeleri ile görüşerek 7 bine yakın değişiklik talebi topladı. Yeni tüzük ile milletvekili adaylığında kadın ve genç kotasının arttırılması öngörülüyor.

Genel Başkanın yüzde 15 olan kotası yüzde 5’e düşürülüyor. Deneyimli milletvekili kotası da getirilmek isteniyor. Ayrıca önseçimde oy kullanacak üyenin bir kadın adaya ve bir sivil toplum ya da sendika kökenli bir adaya oy verme zorunluluğu getirilmek isteniyor.

Cumhurbaşkanı adayının da geniş katılımla belirlenmesi hedefleniyor. Anket sonuçlarıyla birlikte, üyeler ve parti kurullarının görüşleriyle ortak karar alınması planlanıyor.

Tüzük için eylül ayında Sivas’ta başlayıp, Ankara’da devam eden ve en az 2 gün sürecek bir kurultay planlanıyor.