Politika

Özgür Özel'den "Kamuda Tasarruf Paketi"ne ilişkin ilk yorum: Bu, örtülü bir IMF programıdır

13 Mayıs 2024 14:53

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "Kamuda Tasarruf Paketi"ne ilişkin değerlendirmesinde, "3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğinin, sadece emekli kadar personel alınacağını ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece ciddi bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır"  ifadelerini kullandı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden katilamının 10. yılında Soma'da toplandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Can Gürkan, iki elim yakandadır"

Özel, işçilerin ölümünden sorumlu olduğunu belirttiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın, "10 yıl geçti, Soma'yı geride bıraktım, hatırlamak istemiyorum" açıklamasına tepki gösterdi, "Bu taş kalpli adama bu cesareti veren bu rejimi değiştirene kadar mücadele edeceğiz. Biz unutmadık, unutmayacağız! Bu küstahlardan ve ağababalarından günü gelince hesap soracağız. Can Gürkan bu açıklamayı da yaptın ya iki elim yakandadır, sana bunun hesabını sormadan ölür gidersem gözüm açık gidecek" ifadelerini kullandı.

"Bu, örtülü bir IMF programıdır"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "kamuda tasarruf' paketi" hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, "Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8'inci... Bu 8'incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray'ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır." diye konuştu.

"Yazılanların hepsi önemli, ancak tek tek takip edilmesi lazım" diyen Özel, şöyle devam etti:

"3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğini, sadece emekli kadar personel alınacağı ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece riskli bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF'yi getirirseniz 'yeni kamu personeli alma, işçiye, emekliye zam verme, esnek çalışma modelleri geliştir' diyecek zaten. Şu anda IMF'nin hayal ettiği, işçinin camına gelmiştir. Gulyabani, işçilerin camındadır, onlara bir tek gücü yetmektedir. Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık multi milyarderlere, Kur Korumalı Mevduat'la servetine servet katanlara yönelsinler. Öğretmenler atama bekliyor, 20 bin öğretmen emekli olacak, 20 bin alacaksın. Bir milyon kişi okuttun... Dünya kadar işsiz var, 'kamuya alım yapmayacağım' diyor. Elbette konvoy olmasın, benzin tasarrufu olsun, kiralama olmasın, yerli araç kullanılsın, hepsini destekliyoruz, bizim dün yayınladığımız genelgemiz bunun da ilerisindedir. Ama istihdamsızlık, esnek çalışma, kıdem tazminatı birikmeden çalıştırma emeği sömürecek modellerin tamamı için işçilerin arkasındayız. Bunlardan tasarruf değil, yapılacak iş, adil bir vergi sistemidir. Türkiye'de verginin yüzde 65'i dolaylı vergi, yüzde 24'ü çalışanların maaşlarından kesilen gelir vergisi. Geriye kalıyor yüzde 11, esas vergi vermesi gereken, kazananlar yüzde 11'i veriyor."

"Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapça'dır"

Arapça tabelalar ile ilgili açıklaması da sorulan Özel, şu yanıtı verdi:

"Belediye başkanları toplantısında da aynısını söyledim. Bir kere ilgili yasal düzenleme çerçevesinde, yabancı dilde tabelalar için düzenleme var. Belediye başkanlarımıza tüm diller için bu düzenlemeye uymaları gerektiğini söyledim. İstismar edilen kısım şu; Arapça bir yazıyı kanuna uygun yazışmalar, ihtarlar yapıp ilgilisine sökmek için süre vermeden ya da sökmüyorsa belediyenin ilgili birimiyle yapmadan, belediye başkanının kendi eliyle yapması, fazladan bir popülizmdir. Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapça'dır. Arapça'ya yapılan hürmetsizlik o kişilere yapılan hürmetsizlik olarak algılanıyor. Ayrıca Kur'an, Arapça'nın orijinal dilidir. 

"Tüm siyasileri 'Arap' kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum"

'Televizyon izleyen bir vatandaş eğer Arapça bilmiyorsa, bir CHP'li başkanın kendi elleriyle yırttığı metni Kuran'la özdeşleştirip, bilinçaltında partimizle ilgili olumsuz bir duyguya kapılabilir' diye uyardım. Arapça'ya da diğer yabancı dillere de kanunlara uygun muamele yapılmalıdır. Lüzumsuz Arapça tabela kirliliği ile belediyemiz elbette mücadele etmelidir. Ama bu, kurallarına uygun şekilde yapılmalıdır. Biz, sığınmacı düşmanı değiliz. Sığınmacı yaratan politikaların düşmanıyız. Bu da komşuda iç savaş kışkırtıcılığıdır. Bir kez daha tüm siyasileri 'Arap' kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum. Etrafımızda milyonlarca Arap komşumuz var."

Kamuda Tasarruf Paketi'nde neler var?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pakette yer alan maddeleri açıkladı:

- Yeni araç satın alma ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut taşıt kiralama sözleşmeleri izin alınmadan yenilenmeyecek.

- Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını da çok sıkı kural ve izne tabi tutuyoruz. Yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek.

- İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış olan taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç kamuda personel servis hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz.

- Yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları sonlandıracağız. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz.

- Kamu istihdamında birinci husus 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlayacağız. Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek. Destek personel sayısını belli bir program dahilinde azaltmayı hedefliyoruz.

- Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Mevcut mevzuata göre sadece bir yerden YK ücreti alıyor. YK ücretlerine üst sınır getireceğiz. Bütün bu hususlar yasal düzenleme gerektiriyor, Meclis'in takdirinde olan hususlardır.

- İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı çalışmayı başlatıyoruz. Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek, mükerrer yapılanmaları önleyeceğiz.

- Birçok ilimizde HMB'nin defterdarlık ve vergi daireleri var. Etkinlik için bu ikisini birleştireceğiz ve milletimize daha iyi hizmet sunacağız. İki birimi birleştireceğiz.

- Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak. Yurt dışı geçici görev harcamalarını sınırlandırıyoruz. Bu kaleme başka ödeneklerden aktarım yapılamayacak.

- Enerji ve atık yönetimi önemli bir alan. Enerjide dışa bağımlılığımızın olduğu malum. Kamuda enerji verimliliğini artıracağız.

- Haberleşme ve iletişim giderlerinde dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidiyoruz. Elektronik yazışmaya geçişi yaygınlaştırıyoruz. Kurumsal arşivleri elektronik ortama taşıyoruz.

- İlk olarak 2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Devam eden yıllarda kesintili ödeneği baz alacağız. Uluslararası bayramlar hariç gezi ve kokteyl düzenlenemeyecek. Zorunlu haller hariç mobilya, ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Makine ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılamayacak. Kamu alımlarını DMO yapacak.

- Bu sene için deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidiyoruz. Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama yatırımı yapılamayacak. Bu sene hiçbir bakanlık ödeneklerini bu çerçevede aşamayacak. Biz kendilerine ilave ödenek vermeyeceğiz.

- 2024 yılında bütçedeki bütün harcama alanlarını gözden geçireceğiz. Verimsiz olanları sonlandıracağız.

- Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Yatırım ödeneklerindeki yüzde 15'lik kesintiyi öncelikli alanlara kanalize edeceğiz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'e ulaşan yatırım projelerini, Kahramanmaraş ve Hatay depremi sonrası planlanan projeleri önceliklendireceğiz.