Politika

Özgür Özel'den Erdoğan'a normalleşme çağrısı: Anayasa'ya uyum bekliyoruz

"Türkiye'nin içinde bulunduğu kutuplaşmış politik atmosferin aşılması için Anayasa ve uluslararası hukuk kararlarına uyulması gerekiyor"

31 Mayıs 2024 07:20

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşan ziyareti öncesinde Türkiye'nin demokratikleşme sürecine hız verilmesi gerektiğini vurguladı. Özel, Türkiye'nin uluslararası alanda yüzleştiği sorunları çözme noktasında Anayasa'ya tam uyum gösterilmesinin önemini belirtti. Gezi Parkı davası gibi konuların Avrupa Konseyi'nde Türkiye aleyhine süregelen problemlere yol açtığını ifade eden Özel, bu tür konularda hızlı ve olumlu adımlar atılmasını beklediğini dile getirdi.

Sözcü'den İpek Özbey'in aktardığına göre, Türkiye'nin iç siyasetinde bir normalleşme sürecine ihtiyaç duyduğunu belirten Özel, tüm siyasi partiler arasında daha işlevsel ve saygılı bir diyalog kurulması gerektiğini savundu. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, "Bayramlarda birbirlerine, birbirleri üzerinden diğer tarafın seçmenlerine, üyelerine bir iyi dilek bile sunmayan, cenazelerine gitmeyen, birbirlerine taziye vermeyen iktidar-muhalefet ilişkisi bu topraklara ait değil," diyerek Anadolu kültüründe bugünlerde barışmanın önemine dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı, Erdoğan ile olası bir görüşmeden temel beklentisinin Anayasa'ya tam uyum olduğunu belirtti ve Gezi Parkı eylemlerinde tutuklu olanlar ile ilgili adım atılmasını beklediğini dile getirdi. Türkiye'nin içinde bulunduğu kutuplaşmış politik atmosferin aşılması için anayasa ve uluslararası hukuk kararlarına uyulması gerektiğini tekrar vurgulayan Özel, siyasi diyalog ve müzakereye olan inancını ifade etti. Siyasette özgüvenin ve esnekliğin önemine dikkat çekerek bütün partilerle gerçekleştirilebilecek bir diyaloğun önemini vurgulayıp Türkiye'nin gündemini belirleme konusunda Erdoğan'ın etkisinin azaldığını söyledi.