Gündem

Özgür Özel, Danışma Kurulu'nun iptali hakkında konuştu: Numan Bey’e yakıştıramam ama akla müdahale geliyor

09 Kasım 2023 19:09

CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un saat 17.00 için kararlaştırılan Danışma Kurulu toplantısını az süre kala iptal etmesi ardında “Yürütmenin yasamaya telkini” olduğuna inandığını söyledi. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, az süre kala Danışma Kurulu toplantısını iptal etti. 

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin CHP'nin ‘Danışma Kurulu toplansın’ çağrısı karşılık bulmadı. 

Yargıtay'ın AYM üyelerine ilişkin suç duyurusunda bulunmasının ardından CHP lideri Özgür Özel, Numan Kurtulmuş'la telefonla görüştüğünü  ve konuya ilişkin Meclis Danışma Kurulu'nun olağanüstü toplamasını talep ettiğini açıklamıştı.

YetkinReport’un sorularını yanıtlayan Özel, şunları söyledi: 

"Numan Kurtulmuş'a CHP Grubu olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Can Atalay dosyasında tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkan yargı krizini görüşmek üzere Danışma Kurulu toplantısı talebimizi ilettim. Bu talebimizi de üç nedene dayandırdık. Birincisi, hem teknik yönden hem hukuki ve siyasi yönden seçilmiş bir milletvekili olarak Can Atalay’ın hukukunun korunması. İkincisi, Yargıtay TBMM Başkanı olarak kendisine de müdahalede bulunuyor, neden kararı okutup Atalay’ın milletvekilliğini düşürmediğini sorguluyor. Yani Meclis’in hukukunun korunması yönü var. Üçüncüsü de bu kararın tek tek her bir milletvekilini tehdit eden, onların hukuku boyutu bulunuyor.
Bu toplantıya Genel Başkan ve Grup Başkanı olarak benim katılacağımı da söyledim.

"Yaşananlardan kendisinin de hoşnut olmadığını söyledi"

Sabahki tutumu farklıydı. Yaşananlardan kendisinin de hoşnut olmadığını söyledi. Bir Filistin heyeti geleceğini öğleden sonra 16-17.00 gibi olabilir mi diye sordu. Olur dedim. Nitekim bir süre sonra 17.00 randevusunu öğrendik. Meclis Başkanının 17.00’de bir programı olmadığını duyduk. Ben Ali Mahir Başarır Bey’den durumu öğrenmesini rica ettim. Numan Bey’le görüşmüş. 'Özgür Bey kusura bakmasın, bu defa mazur görsün' dediğini aktardı. Biz de daha önce CHP Grubu olarak kararlaştırdığımız üzere eylem kararı aldık. 

"Türkiye, yargı krizini halının altına süpüremez"

Meclis açık. Oturum bitince de CHP Grubu Genel Kurulu terk etmeyecek. Grubumuz sürekli olarak Meclis’te bulunacak. Milletvekillerimiz Meclis kapansa da Meclis’i terk etmeyecekler. CHP, Meclis’in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini iç tüzük sınırları içerisinde verecek ancak Meclis kapandığında bir grubu oluşturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘Adalet Oturumu’nu, Meclis’teki adalet nöbetini sürdürecek. Türkiye Cumhuriyeti devleti, iktidarı ve muhalefetiyle bu kadar büyük bir yargı krizini halının altına süpüremez, süpürülmesine izin vermeyeceğiz."

Özel'in, "Numan Bey’e yakıştıramam ama akla yürütmenin yasamaya bir telkini geliyor" açıklaması üzerine ise Yetkin, "Yürütme derken neyi kast ediyorsunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı mı?" sorusunu yöneltti. 

Özel, "Numan Bey’e telkinde bulunabilecek başka bir makam olabileceğini düşünmüyorum" dedi.