Medya

Özgür Basın Çalışanları’ndan gazeteci Emre Orman’ın tutuklanmasına tepki

26 Ekim 2019 15:23

Gazeteci Emre Orman, sosyal medya paylaşımları gerekçe göstererek tutuklandı. Orman’ın meslektaşları, Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorluklarına dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri basın toplantısında Emre Orman’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde, “Özgür basın susturulamaz” sloganıyla düzenlenen açıklamaya HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve CHP milletvekili Ali Şeker katıldı.

“Oynadığı oyunun ekran görüntüsü alıp dosyaya koymuşlar”

Sendika.Org'un haberine göre ilk olarak söz alan Emre Orman’ın avukatı Kerem Karakurt hukuki süreci aktardı. Suçlamaların 2017-2018 yıllarına ait sosyal medya paylaşımları olduğuna dikkat çeken Karakurt, “Bize çok basit bir fezleke gösterildi. Ancak ertesi gün mevzunun daha büyük olduğunu gördük. Savunma hakkımızı kısıtladılar” dedi. Sosyal medyada oynadığı bir oyunun ekran görüntüsünün alınarak “örgüt propagandası” suçu olarak dosyaya konduğunu kaydeden Karakurt, “Bir haber yapılıyor ve Emre paylaşıyor. Kendine ait sözler değil ancak tutuklama gerekçesi olarak dosyaya konuyor. Asıl gerekçe ‘bir daha yazma, yapma. Basın özgürlüğü yok’ diyorlar” ifadesini kullandı.

“Ne özgür basını ne de hakkı susturamayacaklar”

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de tutuklanma gerekçelerinin şaka niteliğinde olduğunu belirtti. Ne bir hukuktan anayasal haktan uluslararası sözleşmelerden bahsedilemeyeceğini kaydeden Gülüm, “Yargı bu iktidarın talimatları doğrultusunda karar veriyor. Bu ülkede haktan, hukuktan, yasaya uygunluktan bahsedilemez hale gelindi” dedi.

Türkiye’de iki tip basın olduğuna dikkat çeken Gülüm, “Eğer özgür basındaysanız yaptığınız her şey suç, paylaşım suç ve anında yargı eliyle cezaevine tıklıyorsunuz. Çünkü bu ülkede gerçeklerin açığa çıkmasını istemeyen bir iktidar var. Çünkü gerçeklerin sonlarını getireceğini biliyor iktidar” ifadesini kullandı.

Muhalefete yönelik saldırılardan basın emekçilerinin de payını aldığını kaydeden Gülüm, sözlerini devamında “Ama şunu herkes bilsin ki ne basın emekçileri ne de toplumsal muhalefet asla susmayacak. Hiçbir baskı ne basını ne de halkı susturmaya çak” dedi.

“Emre Oman gazetecidir”

Basın toplantısında açıklamayı gazeteci Buse Söğütlü okudu. “Emre’nin tutukluluğunu ne de gazetecilerin mahkum edilmeye çalışıldığı baskı, tehdit ve sansür koşullarını kabul ediyoruz” diyen Söğütlü, sözlerinin devamında “2019 yılının ilk 9 ayında; 52 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 32 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 15 gazeteci hakkında dava açıldı. 330 gazeteci yargılandı, 46 gazeteciye toplam 138 yıl, 7 ay, 18 gün hapis cezası verildi” bilgilerini paylaştı.

Gazeteciliğine tanıklık ettikleri Orman’ın, yaptığı haberler nedeniyle hedef gösterildiğinin altını çizen Söğütlü, “Hapishanelerin tutuklu gazetecilerle dolu olduğu Türkiye’de, biz özgür basın çalışanları olarak bir meslektaşımızın daha sessiz sedasız tutuklanmasını kabul etmediğimiz için sesimizi en geniş çevreye duyurmak istedik. Halkın bilgi edinme ve haber alma hakkı için çalışan arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizler fotoğraf makinelerinden, kameralarından ve kalemleri ellerinden alınmaya çalışılarak hapsedilen bütün meslektaşlarımızın bir an evvel kameralarına, fotoğraf makinelerine kavuşmaları için derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz” dedi.

“Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz”

Özgür basının susturulamayacağını vurgulayan Söğütlü, “Gazeteciler olarak yaşanan hak ihlallerine karşı sözümüzü söylemeye ve halktan gizlenmeye çalışılan gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Gerek haber takibi sırasında yaşadığımız polis şiddetine gerekse de haberlerimiz gerekçe gösterilerek hakkımızda açılan davalara karşı bir araya gelmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.