Politika

Özel'den Erdoğan'a SGK borcu yanıtı: Halkımız bunun hesabını ilk sandıkta soracak

Özel, Erdoğan'ın CHP Belediyelerinin SGK borcu için Hazine ve Maliye Bakanlığını göreve çağırmasına, sandığı işaret ederek yanıt verdi

25 Temmuz 2024 16:55

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin" açıklamasına tepki gösterdi. Özel, "Bu açıklamanın tek amacı, belediye başkanlarımızın elini kolunu bağlamak ve hizmeti aksatmak. Halkımız bu durumu görüyor ve bunun hesabını ilk sandıkta soracak" dedi.

TIKLAYIN: Erdoğan "CHP'li belediyelerden tahsilat başlıyor" demişti: Hükümet 96 milyar liralık prim alacağı için harekete geçti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün parti grup toplantısında yaptığı konuşmada CHP'li belediyelerin SGK borçlarını hatırlatarak Hazine ve Maliye Bakanlığının, bu borçların tahsiline başlayacağını duyurmuştu.

TIKLAYIN: CHP’den Erdoğan'ın "belediye borcu" açıklamasına yanıt: Halkı cezalandırıyorlar

Balıkesir’de halk buluşmasına katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan'a cevap verdi. Bu açıklamanın tek amacının belediye başkanlarının ellerini kollarını bağlamak ve hizmeti aksatmak olduğunu belirten Özel, "Halkımız bu durumu görüyor ve bunun hesabını ilk sandıkta soracak" dedi. 

Özel konuşmasının devamınde şunları söyledi:

"Belediyeleri zora sokarak CHP'yi yıpratacağını düşünüyorsan, aldanıyorsun"

"Biliyorsunuz, 31 Mart seçimlerinde millet bir tarafta Cumhur İttifakı, birçok parti var ama AKP ve MHP başta. Cumhur İttifakı bir yerde. Bir tarafta denedik olmadı, milletimizle kurarız dedik, bir tarafta Türkiye ittifakı. Millet seçimlerde, AKP’ye kurulduğu günden beri ilk kez seçim kaybetmeyi, ikinci parti olmayı tattırırken, 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini yeniden birinci parti yaptı. 2019’da önemli bir başarıyla İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Antalya’yı almıştık. Hepsini koruduk ancak 14 büyükşehri, 21 il belediyesini, o gün 411 ve bugün 412 belediyeyi CHP kazandı. 2019’da hazmedemeyip, İstanbul seçimlerini tekrarlamışlardı. Demişlerdi ki ‘Bir sonraki tekrar seçimde Osmanlı tokadı vuracağız’. Ama millet tekrar seçimde 13 bin olan farkı 800 bin yaparak bize Osmanlı tokadı değil ama hazımsızlara demokrasi tokadını vurmuştu. Allah’a şükür bu sefer öyle iptal edebilecekleri küçük farklar olmadı. İstanbul’da İmamoğlu, farkı bir milyonun üzerine çıkardı. Ankara’da Mansur Yavaş, yüzde 60 ile Türkiye rekoru kırdı. Balıkesir’de Ahmet Akın, yüzde 51 oy aldı. Ege’nin bütün illerini Atatürk’ün partisi kazandı. Ama hazımsızlar, durmuyor. Dün Sayın Erdoğan, demiş ki ‘Efendim belediyeler SGK’ya çok borçlu. Borçlarını ödesinler. Öyle 25 kuruşa simit yok’. Bir kere tam buradan başlayım. Gerçekten Sayın Erdoğan doğru söylüyor. Bugün 25 kuruşa simit yok. Simit 10 lira ama sen iktidara geldiğinde simit 25 kuruştu. Sen yaptın 10 lira. Esas hazımsızlık şu. Diyor ki belediyeler, hizmet etmek istiyor.

İşte Ahmet, bu kadar borca, imkânsızlığa rağmen içi içine sığmıyor. Bana diyor ‘Genel Başkanım şuraya meydan yapacağım. Şuradan tramvay geçireceğim. Şuraya şunu yapacağım’. Ama bir yandan da işin parasal boyutu canını sıkıyor. Para bulmaya, kaynak bulmaya çalışıyoruz. Dünyanın öbür ucundan, fon buluyoruz. Kaynak buluyoruz, imzayı atmıyorlar. Niye? Hizmet ederiz de millet CHP’nin geldiğinde ne işler yaptığını görmesin diye. Kentsel dönüşüme para buluyoruz, imza atmıyor. Deprem olacak, insanlar ölecek orada bile siyaset yapıyorlar. Önünde dünya kadar dosya var. Kentsel dönüşüm için, toplu taşıma için, temiz su için, çevre için ama imzaları atmayarak Türkiye’ye, dışarıdan bulduğumuz kaynağı belediyelerimize kullandırtmıyor.

Şimdi de gelmiş, geçmişten bugüne AK Parti’den aldığımız belediyelerde bilhassa SGK ve vergi dairesine inanılmaz borçlar var. Zamanında parayı yatırmamış, SGK’nın parasıyla gelmiş, burada belediyecilik yapmış, ona rağmen kazanmışız şimdi diyor ki, ‘AK Parti döneminde ödenmeyen parayı, MHP döneminde ödenmeyen parayı, bir seferde faiziyle senin paralarından keseceğim.” Bunun tek amacı var, belediye başkanlarımızın elini kolunu bağlamak, hizmeti aksatmak, bunun üzerinden ucuz siyaset yapmak. Buradan sesleniyorum, öyle belediyeleri zora sokarak, halkın hizmetini aksatarak CHP’yi yıpratacağını düşünüyorsan, aldanıyorsun. Halk arkamızda, millet arkamızda, bunu millet görüyor, sana bunun hesabını ilk sandıkta soracak, ilk sandıkta.

"En borçlu belediyeler AK Parti’den yeni devraldığımız belediyeler"

"Türkiye’de SGK’ya belediyelerin toplam borcu 14 milyar 699 milyon, son Sayıştay raporlarına göre. En borçlu belediyeler AK Parti’den yeni devraldığımız belediyeler. En borçlusu Bursa Büyükşehir, sonra Sakarya, sonra Ordu, sonra Balıkesir, sonra Denizli. Bakın, borçlu beş belediyen beşi de AK Parti’den aldığımız belediyeler. Şimdi kendi ödemediği parayı bizden kesiyorlar, kesmeye kalkıyorlar. Bu sayede istiyor ki çöpler toplanmasın, desin ki ‘Bakın CHP geldi, çöpleri toplamıyor.’ İstiyor ki, toplu taşıma aksasın, CHP yapamıyor, yollar yapılmasın ‘Bak CHP demek çukur demek’ diyecek. Ama şunu söyleyelim hapırsan da köpürsen de neye başvurursan başvur, bir yolunu bulacağız, bu hizmeti yapacağız, milletin gönlünü fethedeceğiz ve o iktidarı senin elinden alacağız, söz veriyorum, ant içiyorum.

"Kendi AK Partili belediyenin borcunu sildirmişler"

Bir de buradan şunu söyleyelim. Bunu Edirne de gördüm, bunu AK Parti’den aldığımız birçok belediyede gördüm şimdi de Balıkesir’de gördüm. Bakın, Balıkesir Belediyesi’nin borcu var ya, kamuya olan borçları. Bunun için geçmişte AK Parti döneminde sıkışınca ne yapmışlar, camiyi ve etrafındaki meydanı borca karşılık vermişler, kendi AK Partili belediyenin borcunu sildirmişler. Bakın buradan söylüyorum ‘Ey Recep Tayyip Erdoğan cami camidir, orada hizmet görülecek. O caminin tapusu belediyeden Maliye’ye geçince varıp da camiyi yıkacak, boşaltacak, oraya AVM yapacak hali yok. Ama sen bunu borca karşılık AK Partili belediyeden kabul ediyorsun. Madem öyle Cumhuriyet Halk Partili belediyelerdeki tüm camilerin, elektrik trafolarının, ortak kullanım alanlarının tamamını, tamamını sana veriyoruz. Al bunları, düş yakamızdan, millete hizmet etmemize engel olma."