Ekonomi

ÖZDEBİR Başkanı Atalay: Bu yıl en az 3 bin özel okul kapanabilir

Atalay, "Özel okullardaki sınıfların yarısı kilitli ve boş, öğrenci yok” diye konuştu

17 Eylül 2023 13:38

Okula başlama maliyetlerindeki dev artışın ardından özel okullara olan ilgi de düştü. Özel okullardaki öğrenci sayısı düşerken veliler fiyattan, özel okul temsilcileri maliyetten şikayet ediyor. Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay ise bu yıl en az 3 bin okulun kapanacağını tahmin ettiklerini belirtiyor.

Sözcü'den Gülben Dikmen'in haberine göre özel okul ücretlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında yapılacak en yüksek zam oranının yüzde 65 olarak açıklanmasının ardından yeni eğitim öğretim döneminde özel okullardaki öğrenci sayısında düşüş gözlemlendi.

"Özel okullarda sınıfların yarısı kilitli ve boş"

Naci Atalay, yüzde 65’lik zammın ardından velilerin çocuklarını özel okula göndermekte zorlandığını ancak bu zammın özel okulların girdi maliyetlerine yetmediğini söyledi.

Atalay, özel okullardaki öğrenci sayısında düşüş yaşandığını belirterek “Türkiye genelinde özel okulların doluluk oranı yüzde 45-50. Özel okullardaki sınıfların yarısı kilitli ve boş, öğrenci yok” dedi.

Geçen yıl 2 bin özel okul kapandı, bu yıl ise en az 3 bin okul daha kapabilir

Artan maliyetler nedeniyle Türkiye’de geçen yıl 2 bin özel okulun kapandığını hatırlatan Atalay, bu yıl da en az 3 bin okulun kapanacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Yasaya göre özel okulların eğitim ücretlerini bir önceki yılın ücretine ÜFE artı TÜFE’nin toplamının 2’ye bölünmesi, artı yüzde 5 artışla belirlendiğini ancak bakanlığın bu orana sınır getirdiğini belirten Atalay “ÜFE-TÜFE hesabına göre bu sene bu oran yüzde 105’ti. Son iki yıldır bakanlık belirliyor bizim ücretlerimizi. Geçen yıl yüzde 36 zam yapıldı, bu yıl yüzde 65’de kaldık” ifadelerini kullandı.

Atalay, Anadolu’daki özel okulların talepteki düşüş nedeniyle yüzde 65 zam yapamadığını ve maskimum zam oranının yüzde 50’ye çıktığını, büyükşehirlerdeki yüzde 65’lik zam oranın ise özel okulların maliyetlerini kurtarmadığını söyledi.

Özel okulların öğrenci başına 500 bin liraya varan ücret talep etmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Atalay, “Türkiye’de 10 bin civarında özel okul var. Bunların sayısı büyükşehirler dahil 20’yi geçmez” şeklinde konuştu.