Dünya
BBC Türkçe

Özbekistan: Karakalpakistan bölgesindeki çatışmalarda 18 kişi öldü

Bölgenin Özbekistan'dan ayrılma hakkını geri alma planlarını protesto eden eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı

04 Temmuz 2022 12:38

Patrick Jackson - BBC News

Özbekistan'ın Karakalpakistan bölgesinde Cuma günü yaşanan olayların ardından, 18 kişinin öldüğü, binlerce kişinin de hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi.

Reuters ajansının aktarımına göre, Özbekistan başsavcılığından yapılan açıklamada, olaylarda 18 kişinin öldüğü kaydedildi.

Karakalpakistan bölgesindeki yetkililer de binlerce kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü belirtti. Bölge sağlık bakanı, başkent Nukus'taki hastanelerin dolu olduğunu söyledi.

Bölgenin Özbekistan'dan ayrılma hakkını geri alma planlarını protesto eden eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı.

Özbekistan lideri Şevket Mirziyoyev, planların uygulanmayacağını belirtti.

Ancak bölge temsilcileriyle bir toplantı yapan Özbek lider, ülkedeki istikrarı bozmaya çalışan "kötü niyetli güçleri" suçladı.

Mirziyoyev ayrıca, eylemcileri silah ele geçirmek için yerel hükümet binalarını ele geçirmeye çalışmakla suçladı.

Özbekistan, eski Sovyet cumhuriyetleri arasında en baskıcı yönetime sahip olanlardan biri olarak biliniyor.

32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da Aral Gölü yakınlarındaki büyük çoğunluğu çöl olan Karakalpakistan'da iki milyona yakın kişi yaşıyor.

Bölgede olağanüstü hal ilan edildikten sonra polis ve ordunun başkent Nukus sokaklarında devriye gezdikleri bildirildi.

Sürgündeki muhalif siyasetçi Pulan Ahunov, olağanüstü hal nedeniyle insanların dolaşıp bilgi elde edemediğini söyledi.

Muhalif Birlik Partisi'nin lideri Ahunov, durumun Özbekler ve kendi dillerini konuşan bir azınlık olan Karakalpaklar arasında etnik bir çatışmaya dönüşmesinden korktuğunu ifade etti.

İsveç'te yaşayan Ahunov "Birçok yerde hala devam eden gösteriler var. Genel durum yatışmaya başladı ama bir başka tehlike var. Karakalpaklar ve Özbekler arasında çatışma. Durum tamamen kontrolden çıkabilir" dedi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir