Ekonomi

Ozan Bingöl: Sürekli vergi afları ile mükellefin etik dışılığa itildiği, yamalı bohçaya dönen vergi sistemi sürdürülebilir değil

"Onaylanmış bütçede olmayan kalemlerden harcama yapılmakta"

13 Haziran 2022 08:05

Optimal vergileme sınırlarının aşıldığını söyleyen Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, “Torbalardan çıkan kanunlarla mevzuatın yamalı bohçaya döndüğü ve sürekli vergi afları ile mükellefin etik dışılığa itildiği bir vergi sistemi sürdürülebilir değildir” dedi.

Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre, artan hayat pahalılığı vatandaşın geçim sıkıntısını büyütüyor. Vatandaş enflasyona çözüm adımları beklerken, aksine her gün yeni bir zam ile karşı kaşıya kalıyor. Önümüzdeki dönemde hem vergi artışları hem de kamunun sunduğu hizmetler ve sattığı mallarda artışlar beklediğini söyleyen Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, bütçede açık arttıkça bu zamların devam edeceğini belirtti.

Bingöl, “Bu kadar vergi artışı, zam neden yapılıyor diye soruluyorsa; bütçede Kur Korumalı Mevduat'a (KKM), garanti verilen köprü, yol ve hastanelere, görev zararlarına, makam aracı kiralarına, baskı cilt masraflarına, faiz ödemelerine, örtülü ödeneğe, israfa baksınlar. İşte o zaman bu artışların ve zamların sebebi de gayet net anlaşılmış olacaktır” dedi.

"Onaylanmış bütçede olmayan kalemlerden harcama yapılmakta"

KKM'nin bütçe hakkı ilkesini tamamen yok saydığını aktaran Bingöl, şöyle konuştu:

“2022 bütçesinin hiçbir yerinde olmayan bir gider kalemidir. Oysa bütçe hakkının en temel unsuru yürütme organının yasama organına bütçeyi onaylatmak zorunda olmasıdır. Evet, bütçe onaylanmıştır, ancak onaylanmış bütçede olmayan kalemlerden harcama yapılmaktadır.”

"Bütçe hakkı rafa kaldırıldı, optimal vergileme sınırları aşıldı"

Geldiğimiz noktada “temsilsiz vergileme olmaz” ilkesinin yok sayıldığını vurgulayan Bingöl, “Bütçe hakkının rafa kaldırıldığı, optimal vergileme sınırlarının aşıldığı, torbalardan çıkan kanunlarla mevzuatın yamalı bohçaya döndüğü ve sürekli vergi afları ile mükellefin etik dışılığa itildiği bir vergi sistemi sürdürülebilir değildir” diye konuştu.