Gündem

Öykü Arin'in doktorundan açıklama: Babadan alınan iliğin yüzde 100'e yakın çalıştığını tespit ettik

Öykü Arin 74 gün sonra ilk kez dışarı çıktı

24 Haziran 2019 11:41

Antalya'da lösemi tedavisi gören Öykü Arin Yazıcı'ya babası Çağdaş Yazıcı'dan nakledilen yarı uyumlu ilik yüzde 98.5 oranında tuttu. 11 Nisan'da steril odaya alınan Öykü Arin, 74 gün sonra ilk kez dışarı çıktı. İkinci naklin 13. gününde iliğin yüzde yüze yakın çalıştığını açıklayan Pediatrik Hematoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Öykü'nün şu anda genel durumu gayet iyi" açıklamasında bulundu.

İzmir'de, geçen yılın Kasım ayında, löseminin ender görülen türü Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan Öykü Arin için anne Eylem Şen Yazıcı ve baba Çağdaş Yazıcı tarafından 'Öykü Arin'e umut ol, donör ol' kampanyası başlatıldı. Medical Park Antalya Hastanesi'nde, 11 Nisan'da steril odada tedaviye alınan Öykü Arin'e, 18 Nisan'da annesinden yarı uyumlu kök hücre nakli yapıldı. Yapılan testler sonucu Öykü'ye nakledilen iliğin tutmadığı anlaşıldı.

Bunun üzerine 3 Haziran'da baba Çağdaş Yazıcı'dan yarı uyumlu kök hücre nakli yapıldı. Geçen hafta sosyal medya hesabından Öykü Arin'in durumuyla ilgili açıklama yapan anne Eylem Şen Yazıcı, babasından nakledilen iliğin yüzde 98.5 oranında tuttuğu açıklanmıştı.

74 gündür steril odada kalan Öykü Arin dün ilk defa dışarı çıktı. Aylar sonra ilk defa hastane dışına çıkan Öykü Arin'i, annesi Eylem Şen Yazıcı, babası Çağdaş Yazıcı ve yakınları yalnız bırakmadı. Falezler kıyısında ailesiyle fotoğraf çektiren Öykü Arin için doktorları bugün açıklama yaptı.

Bugün yapılan basın açıklamasında Prof. Dr. Yeşilipek, şunları kaydetti:

"Ancak tabii ki henüz her şey bitmiş değil. Bu tip nakillerde sabırlı ve dikkatli olmamız gerekiyor. Erken ve ileriki dönemlerde karşılaşabileceğimiz olumsuzluklar olabilir Öykü'yü yakından takip edeceğiz. Birkaç ay içerisinde normal aktivitelerini yapabilir. Ama toplum içerisine karışması 6 ay ile bir yılın sonunda aşılarını sıfırdan yapacağız. Ondan sonra okul dahil topluluklara girebilir."

Ardından açıklamada bulunan anne Şen şöyle konuştu:

"Basına teşekkür ediyorum, önemli bir kampanya yürüttük. 150 bin donöre ulaştık 2,5 ayda. Basının bize önemli bir desteği oldu. Türkiye'de donör olmak konusunda çok yanlış yaygın görüşler vardı. Türkiye'nin dört bir yanından telefonlar geldi. İlk aşama iliğin tutup tutmaması. Biz şu andan iliğin tuttuğunu söyleyebiliyoruz. İkinci aşama ilik savaşının olup olamayacağı aşaması. Bu aşama heniz tamamlanmış değil. Takip süreci devam edecek. Üçüncü aşama ise hastalığın geri gelip gelmemesi aşaması. Bu konuda henüz zaman var. İlk altı al, bir yıl çok önemli. Literatürde beş yıl deniyor ancak pratikte bu ne olur bilmiyorum. Hastalığın tekrar etme ihtimaline karşı hem de bugün nakil bekleyenler için biz bu kampanyaya devam edeceğiz. Bizi hiç üzmedi. 76 gündür hastane odasında ve kitaplarla, çıkartmalarla yeni bir dünya yarattı kendisine. Hayalleriyle, resimleriyle yeni bir dünya yarattı. Onunla çok gurur duyuyorum. Odadan çıkmaya hazırlanırken krem sürmesinden nefret eden Öykü Arin, ben ona her gün krem sürdüm. Biliyorsunuz ağır bir kemoterapi aldı. Her sürdüğümde ağladı o kremi sürerken ama hastaneden çıkacağımız gün benden güneş kremi istedi. Hastane kapısından çıkarken videosu var zaten. Biz onu koşturmadık, o kendisi koşup uçmaya başladı. Kendisini ifade edemeyecek kadar mutluydu."