Ekonomi

Otomobilde zararına satışlar da daralmayı önlemeye yetmedi

Yıllık gerilemenin en az yüzde 20 olması bekleniyor

03 Haziran 2024 06:10

Düşen alım gücü ve finansmana erişim zorlukları nedeniyle nisan ayıyla birlikte daralma eğilimine giren otomotiv pazarına can suyu, kampanyalarla geldi.

Otomotivdeki daralmayı kampanyalar da durduramadı. AB’nin yeni regülasyonları öncesi zararına düzenlenen kampanyaların etkisiyle satışlar mayıs ayında nisanı geride bıraktı. Ancak buna rağmen yıllık gerilemenin en az yüzde yüzde 20 olması bekleniyor.

Otomotiv pazarı yıla hızlı başlamış, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşmişti. Yüksek enflasyonla düşen alım gücü ve krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle nisan ayında otomotiv satışları 20 ayın ardından ilk kez daralmıştı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Nisan 2024’te otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet oldu.

ODMD mayıs ayı satış rakamlarını 4 Haziran Salı günü açıklayacak. Sektör kaynakları, mayıs ayında 80-85 bin adet aralığında otomobil ve hafif ticari araç satıldığını öngörüyor.

Bu öngörü gerçekleşirse, kampanyaların etkisiyle satışlar bir önceki ay olan nisanın üzerine çıkmış olacak. Ancak satışlar Mayıs 2023’ün en az yüzde 20 altında kalacak. 2023 Mayıs ayında 111 bin 456 adet otomobil ve hafif ticari araç satılmıştı.