Gündem

Otokar'dan insansız ilk ağır kara aracı: ALPAR

13 Temmuz 2023 21:05

Türkiye'nin global kara sistemleri üreticisi Otokar, Sakarya fabrikasında ürettiği ilk ağır sınıf paletli insansız kara aracı ALPAR'ı tanıttı.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, bugün Sakarya’daki fabrikasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç de katıldı.

Toplantıda tanıtımı yapılan Otokar’ın en önemli yeni aracı ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı ALPAR oldu. ALPAR'ın silahlı kuvvetlerin robotik ve insansız kara aracı ihtiyacını karşılamak üzere, muharebe sahasında insanlı ve insansız unsurlarla beraber görev icra edebilecek şekilde insansız bir platform olarak Otokar tarafından geliştirildiği belirtildi.

Türkiye'nin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2022 yılında dünya savunma sanayii harcamalarının yüzde 3,7 arttığını belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

''15 ton azami yüklü ağırlığa sahip araç, sahip olduğu otonom sistemler ve yapay zeka sistemleriyle şu konulara çözüm bulmayı hedefliyoruz. Muharebe sahasında personel riskini azaltmak, yapay zeka ve veri analitiğinin kullanılmasıyla sahadaki personel sayısını azaltarak, başta rutin görevler olmak üzere görevlerin başarısını artırmak ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ve muharebe sahasındaki diğer unsurlar ile haberleşerek muharebe sahasındaki etkinliği arttırmak."

İnsansız olarak tasarlanmış ilk ağır araç

Araç ile ilgili verilen bilgilere göre, insansız olarak tasarlanmış ilk ağır kara aracı olan ALPAR, Türkiye savunma sanayisi için bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Seri hibrit elektrikli tahrik altyapısına sahip, tamamen sessiz görev yapabilen araç otonom ve uzaktan komuta ile görev yapabilme özelliğine sahip. ALPAR, düşük termal izi, uçakta taşınabilme özelliği ve hızlı değiştirilebilen batarya altyapısı ile dikkat çekti.