Dünya

Otel restoranında çıplak "şaka": Soruşturma açıldı, Michelin yıldızlı şef işten ayrıldı

"Kabul ritüeli"nin parçası olarak çıplak bir şekilde saatlerce sandalyeye bağlandı

30 Aralık 2023 12:11

Fransa'nın güneyinde bulunan Hôtel du Palais isimli lüks oteldeki restoranı yöneten Michelin yıldızlı şef Aurélien Largeau, restorana yeni alınan bir çalışanın soyularak aşağılayıcı 'kabul ritüeli'ne maruz bırakıldığı ve olay sırasında kendisinin de orada olduğu iddiaları üzerine istifa etti. Largeau, iddiaların "yanlış ve karalayıcı" olduğunu savundu.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, başsavcılık, bu ayın başında olayla ilgili 'cinsel saldırı ve şiddet' iddiasıyla soruşturma başlattı. 

Sandalyede çıplak şekilde bekletildi

Söz konusu olay, ilk olarak yerel gazete Sud-Ouest'e yansıdı. Gazetenin haberine göre, yakın zaman önce işe başlayan genç bir komi, çıplak bir şekilde bir sandalyeye bağlandı, bu esnada ağzına bir elma, anüsüne ise bir havuz koyuldu. İddiaya göre, komi, Largeau da dahil olmak üzere diğer şeflerin olduğu alanda saatlerce bu şekilde bırakıldı.

Fransızcada 'bizutage' ya da kabaca bir çeviriyle 'kabul ritüeli' olarak bilinen ve ülkede yasak olan olayın görüntüleri, iddiaya göre sosyal medyada da paylaşıldı. Paylaşımın daha sonra kaldırıldığı ifade edilirken, polis, söz konusu paylaşımı bulmaya çalıştıklarını belirtti. 

"Haberler gerçeği yansıtmıyor"

31 yaşındaki şef Aurélien Largeau ise olayda bir kusurunun olmadığını savunarak basında çıkan haberlerin 'yanlış ve karalayıcı' olduğunu ileri sürdü. France Bleu radyosuna yazılı bir açıklama yapan Michelin yıldızlı şef, "Pek çok basın-yayın organınca tarafıma yöneltilen iddiaları resmi olarak yalanlamak ve söz konusu haberlerde bahsedilenlerin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Haberlerin "onuruna bir saldırı" niteliği taşıdığını ileri süren şef, "her türlü kötü muameleyi, aşağılayıcı kabul ritüelini veya aşağılamayı reddettiğinin aşikar olduğunu" söyledi.

Şefin otelle ilişiği kalmadı

Öte yandan, Hyatt grubun sahibi olduğu otel, Largeau'nun artık kurumun bünyesinde yer almadığını doğrulayarak 'otel tesislerinde endişe verici bir olayın' yaşanmış olduğunu teyit etti. Otel sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olay, savunduğumuz değerleri temsil etmiyor. Bir soruşturma yürütüldü ve uygun kararlar alındı. İş arkadaşlarımızın, müşterilerimizin ve ortaklarımızın güvenliği, sağlığı ve iyilik hali mutlak önceliğimizdir."

Otelden yapılan bir başka açıklamada, idare ekibinin olayın ardından yaptığı incelemeyi tamamladığı ve Şef Largeau'nun 21 Aralık itibarıyla otelle olan ilişiğinin kalmadığı bildirildi. Olaya maruz kalan kişi resmi olarak suç duyurusunda bulunmazken, savcı Jérôme Bourrier, AFP'ye yaptığı açıklamada olayla ilgili ön soruşturma açıldığını söyledi.