Dünya

Oppenheimer filmindeki seks sahnesi, Hindistan’daki milliyetçileri rahatsız etti

24 Temmuz 2023 13:40

T24 Dış Haberler

Ünlü yönetmen Christopher Nolan'ın son filmi Oppenheimer, Hindistan'da Hindu milliyetçisi kesim arasında tartışmalara yol açtı. Filme yönelik boykot çağrısında bulunuldu ve başroldeki karakterin, dinin kutsal kitabından ünlü bir cümleyi söylediği seks sahnesinin filmden çıkarılmasını talep etti.

Atom bombasının hikayesini yaratıcısı Robert Oppenheimer’ın gözünden anlatan filmde Oppenheimer'ın, Jean karakteriyle bir sahnesi yer alıyor. Söz konusu sahnede, Cillian Murphy’nin canlandırdığı Oppenheimer ile Florence Pugh’un hayat verdiği Jean Tatlock cinsel ilişki yaşıyor. Sahne devam ederken Jean karakteri, kitaplıktan dikkatini çeken bir kitap çıkartıyor. Hinduizm’in en kutsal kitaplarından biri olan Bhagavad Gita’nın bir kopyasını eline alarak rastgele bir yeri işaret eden Jean, Oppenheimer’ın o bölümü okumasını istiyor.

Murphy’nin canlandırdığı Oppenheimer, Sanskritçe yazılmış metindeki okunması istenen yere bakarak “Artık ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” sözlerini okuyor.

Dünyanın ilk nükleer patlamasının gerçekleştirildiği Trinity Testi’nin tarihi olan 16 Temmuz 1945’ten yirmi yıl sonra gazetecilere konuşan Oppenheimer, bu sözleri söylemişti. Filmde, seks sahnesi de dahil olmak üzere bu cümlelerin birçok kez tekrarlandığı kaydedildi.

CNN’de yer alan habere göre, Hindistan’ın iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nden bir politikacı, filmi “Hinduizme yönelik rahatsız edici bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Hindu karşıtı güçlerin daha büyük bir komplosunun parçası olmakla” suçladı.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Hindistan Enformasyon Komiseri Uday Mahurkar, sahnenin "bir milyar hoşgörülü Hindu'nun dini inançlarına doğrudan bir saldırı" olduğunu ifade etti ve bunu "Hindu toplumuna karşı bir savaş yürütmeye" benzetti.

Mahurkar sözlerine şöyle devam etti: "Bu sahneyi kaldırır ve Hinduların kalbini kazanmak için gerekeni yaparsanız, bu sizin duyarlı bir insan olduğunuzu gösterecek ve size milyarlarca iyi insanın dostluğunu hediye edeceğine inanıyoruz.”