Dünya

OpenAI patronu Sam Altman görevden alındı: Yönetme kabiliyeti artık güven vermiyor

Şirket, teknoloji müdürü Mira Murati'nin geçici başkan olarak görevi devralacağını açıkladı

18 Kasım 2023 09:48

T24 Dış Haberler

Yapay zeka firması OpenAI'nin başkanı Sam Altman, şirket yönetim kurulu tarafından "şirketi yönetme kabiliyetine olan güveni kaybettiği" gerekçesiyle görevden alındı.

Yönetim Kurulu, Altman'ın "iletişimlerinde tutarlı bir şekilde samimi olmadığını ve bu durumun sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellediğini" açıkladı. 

"Yönetme kabiliyeti güven vermiyor"

Yönetim kurulu yaptığı açıklamada Altman'ın katkıları için minnettar olduklarını ancak üyelerin yeni bir liderliğin gerekli olduğuna inandıklarını belirtti.

"Yönetim kurulu, OpenAI'yi yönetmeye devam etme kabiliyetine artık güvenmiyor" diyen şirket, "Yönetim kurulu tarafından yapılan müzakereli bir inceleme süreci sonucunda, yönetim kurulu ile iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellediği sonucuna varıldı" dedi.

Şirket, teknoloji müdürü Mira Murati'nin geçici başkan olarak görevi devralacağını açıkladı. 

Altman: Dünya için dönüştürücü oldu

Altman, görevden alınmasının ardından sosyal medyadan bir açıklama yaptı. Altman, "Kişisel olarak benim için ve umarım biraz da dünya için dönüştürücü oldu. En önemlisi de böylesine yetenekli insanlarla çalışmayı sevdim" diye yazdı. 

Kurucu ortağı da istifa etti

ChatGPT botunun üreticisi OpenAI, yapay zeka konusundaki heyecan dalgasının arkasında yer alıyor. 38 yaşındaki Altman da firmanın kurulmasına yardımcı oldu ve gelişmekte olan sektörün bir nevi sözcüsü haline geldi. Bu yıl yapay zekaya yönelik yeni kurallar hakkında ifade vermek üzere ABD Kongresi'nin karşısına çıkmıştı. 

OpenAI kurucu ortağı Greg Brockman, Altman'ın görevden alınmasının ardından şirketteki görevinden ayrıldığını açıkladı. Brockman, X platformundan yaptığı açıklamada, "Birlikte zor ve harika zamanlar geçirdik, imkansız olması gereken tüm nedenlere rağmen çok şey başardık. Ancak bugünkü haberlere dayanarak istifa ediyorum" ifadelerini kullandı. 

OpenAI 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başladı. 2019'da yeniden yapılandırıldı ve şimdi milyarlarca yatırım yapan Microsoft tarafından destekleniyor. Daha birkaç hafta önce, OpenAI'nin şirket hisselerini 80 milyar dolardan fazla bir fiyata yatırımcılara satmak için görüşmeler yaptığı bildirilmişti.