Dünya

OpenAI CEO'su Sam Altman, yapay zeka çiplerini finanse etmek için 7 trilyon dolar arıyor

09 Şubat 2024 11:27

T24 Dış Haberler

The Wall Street Journal'ın haberine göre OpenAI CEO'su Sam Altman'ın, dünyanın gelişmiş çipler üretme ve yapay zekayı güçlendirme kapasitesini artırmak için Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti de dahil olmak üzere yatırımcılardan trilyonlarca dolar toplamaya çalıştığı belirtildi.

WSJ'nin yakın kaynaklardan alıntı yaparak bildirdiğine göre, "Altman'ın "çılgınca iddialı teknoloji girişimi" 7 trilyon dolara kadar para toplamayı gerektirebilir" diye yazıldı. 

Journal'ın haberine göre Altman, yatırımcılara yaptığı sunumun bir parçası olarak, daha sonra Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gibi mevcut çip üreticileri tarafından işletilecek düzinelerce çip dökümhanesi kurmayı önerdi.

Planların, ChatGPT gibi yapay zeka modellerine güç veren çiplerin azlığı da dahil olmak üzere OpenAI'nin büyümesinin önündeki engelleri çözmeyi amaçladığını belirten WSJ, aranan meblağları "kurumsal bağış toplama standartlarına göre tuhaf derecede büyük" olarak nitelendirdi.

Habere göre Altamn'ın planları çerçevesinde şimdiye kadar BAE'nin üst düzey yetkilileri, TSMC yöneticileri, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve SoftBank'ın CEO'su Masayoshi Son ile görüşmeler yapıldı.

Çok sayıda ülke yerli yarı iletken üretimini destekleme planlarını açıklamış olsa da, küresel tedarik hala Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC) ve Kaliforniya merkezli NVIDIA dahil olmak üzere belirli firmanın hakimiyetinde. WSJ'nin aktardığına göre bir OpenAI sözcüsü, "küresel altyapı ve tedarik zincirlerinin artırılması konusunda verimli görüşmeler" yaptıklarını ve daha ileri bir tarihte daha fazla ayrıntı paylaşacaklarını söyledi.

OpenAI'nin başında bulunan Altman, gelişmekte olan yapay zeka alanında en tanınmış yüzlerden biri haline geldi. 38 yaşındaki girişimci, Kasım ayında kurucu ortağı olduğu start-up'tan kovuldu, ancak birkaç gün sonra çalışanların ve yatırımcıların protestoları sonrasında görevine iade edildi.