Ekonomi

Online yemek siparişlerinde vergi kaybı 3 milyar lira; yüzde 1'lik KDV müşteriye yüzde 10 olarak yansıtılmış

20 Eylül 2023 06:44

Hazine ve Maliye Bakanlığı, online yemek siparişi ile restoranların kestiği fişler arasında arasında tutarsızlıklar olduğunu tespit etti. İşletmelerin, yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ederek haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı. Böylelikle, online yemek siparişi ile restoranların kestiği fişler arasında 3 milyar TL fark olduğunu belirledi.

Ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerini artırmak adına e-ticaret üzerinden yemek siparişleri ve kayıt dışı POS cihazlarıyla yapılan satışları yakın markaja almış durumda. Ayrıca, işletmelerin KDV tahsilatı ile beyanı arasındaki farklar da denetim kapsamına alındı.

Online yemek siparişlerinde vergi kaybı 3 milyar lira

Ticaret Bakanlığı verilerine göre sadece geçen yılki cirosu 20 milyar liraya yaklaşan çevrimiçi yemek sektöründe, bu hacim katlanarak artıyor.

Bakanlık, e-ticaret sitelerinin komisyon faturalarını kesmesine rağmen, bu ürünleri satan birçok şirketin belge düzenlemeyerek vergi kaybına yol açtığını tespit etti. Bu yolla bulunan matrah farkının 3 milyar lirayı bulduğu kaydediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın denetimleri sırasında, işletmelerin birden fazla POS cihazı kullanarak, yalnızca birini yazarkasaya bağlayıp diğerleriyle kayıt dışı satış yaptıkları ortaya çıktı. Bankalar Birliği'nden alınan POS cihazı listeleri, mükellef listeleriyle karşılaştırılarak, kayıt dışı cihazlar belirlendi.

İşletmelerin KDV tahsilatı ile beyanları arasında tutarsızlıklar tespit edildi. İşletmelerin, yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ederek haksız kazanç sağladıkları belirlendi.