Gündem

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden kişiye özel akademik ilan: "Rekreasyon" bölümü için "Judo Antrenörlük" belgesine sahip olma şartı koşuldu

12 Ocak 2024 19:29

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi; YÖK yönetmeliği ve Danıştay kararlarına rağmen, pazartesi günü son başvuruları tamamlanacak 139 akademik kadro alımı için özel koşulları bol olan bir ilan verdi. Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi'ne alınacak profesör ve doktor öğretim üyeleri için açılan ilanda, “Atletizm 3. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak, judo antrenörlük belgesi olma, geleneksel sporlar üzerinde çalışmak” gibi şartlar da yer aldı. Üniversite kaynakları bu özel koşulları sağlayan ve isimleri bilinen 3 kişinin profesör olarak atanmak için halen üniversite bünyesinde hazır beklediğini ifade etti.

Yekta Saraç’ın YÖK Başkanlığı döneminde, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 9 Mart 2021 tarihinde yönetmelik değişikliği yapılmış ve “İlana başvuru koşulu olarak, adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez” düzenlemesi getirilmişti.

Getirilen yönetmelikle fırsat eşitliğini sağlayan ve rekabeti önleyen ilanların önüne geçilmek istenirken üniversiteler, ayrıntılı tanımlarla kişiye özel akademik personel alımı ilanları vermeye devam ediyor.

2020’den bu yana rektörlüğünü ilahiyat profesörü Yavuz Ünal’ın yürüttüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de benzeri bir durum tekrar yaşandı. 30 Aralık 2023 tarihli alım ilanında 29 profesör kadrosu açıldı. Kadro için açılan ilanlardan birinde; Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi "rekreasyon" Bölümü’ne alınacak profesör için “Doçentlik unvanını Spor Bilimleri alanında almış olup, Judo Antrenörlük belgesine sahip olmak” şartının yer alması dikkat çekti. İlanda yazan “Rekreasyon” bölümünün uygulama alanlarından olmadığı ve öncelikli bölümler arasında bulunmadığı bilgisi verildi.

Benzer şartlar 31 Aralık 2023 tarihli 98 ilanda da yer aldı. Yine bu ilanlarda “Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilimi alanında Doçent unvanı almış olmak. Spor tarihi ve geleneksel sporlar üzerine çalışmalar yapmış olmak” ve “Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilimi alanında Doçent unvanı almış olmak. Solunum, kas antrenmanı ve solunum kas kuvveti üzerine çalışmalar yapmış olmak” özel şartları konularak alınacak kişilerin tanımlandığı ve üniversitede bu kişilerin isimlerinin bilindiği öne sürüldü.

Üniversitenin 31 Aralık 2023 tarihli ilanında İletişim Fakültesi’ne alınacak profesör için “Anlatısal reklamcılık konusunda çalışmalar yapmış olmak”; Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümü profesörü için “Psikodrama eğitimi almış olmak” koşulu aranması da dikkat çekti.

Doçentliği iptal edildi, öğretim görevlisi oldu

Anka'nın aktardığına göre 19 Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi’nde 2021 yılında da yabancı dil sınavında sahtecilik-kopyacılık yaptığı gerekçesiyle Musa Çon’un doçentlik belgesi ve diploması iptal edilmişti. İlk yabancı dil sınavında 30 aldığı halde ikinci yeterlik sınavında 70 alarak doçent olan Çon’un, kardeşinin sınava girdiği ihbarı yapılmış ve soruşturma sonucunda Çon’un sınavı ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından geçersiz sayılmış, ardından Doktora ve doçentlik belge ve diploması YÖK tarafından iptal edilmişti.

Musa Çon’un bu durumu 19 Mayıs Üniversitesi rektörlüğüne de bildirilmiş, ancak rektörlük konuyu savcılığa iletmeden sadece fakülteye yeniden görevlendirme için yazı göndermeyi tercih etmişti. Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Batuk tarafından Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi’ne gönderilen talimat yazısında Çon’un doktora ve doçentliğinin iptal edildiği bu nedenle fakültede karar alınarak öğretim görevlisi olarak görevlendirilmesi istendi.

Doçent olarak emekli oldu

Ancak ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 25 Mayıs 2021’de yabancı dil sınav sonucunu iptal etmesine rağmen Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın 23 Eylül 2021’de doçentliğini iptal ettiği Musa Çon hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitü Yönetim Kurulu da 6 Ekim 2021 tarihinde doktora diplomasını iptal etme kararı verdi. Ancak bu arada geçen 5 aylık süreçte Musa Çon’un kendi isteğiyle Doçent Doktor kadrosundan emekliye ayrıldığı bildirildi.