Dünya

"Önce Stalin, sonra Putin yıktı": Rusya, Odessa'daki tarihi katedrali vurdu

Ukrayna, tarihi dini yapıya yapılan saldırıyı "savaş suçu" diye niteledi

24 Temmuz 2023 09:03

T24 Dış Haberler

Rusya'nın pazar günü Odessa'ya yaptığı saldırıda tarihi bir Ortodoks katedral ağır hasar gördü ve iki kişi hayatını kaybetti. 

18. yüzyılda inşa edilen Transfiguration Katedrali, Odessa'nın UNESCO koruması altındaki şehir merkezinde bulunuyor. 

Din adamları, saldırının ardından kilisenin enkazından ikonları çıkardı. Transfiguration Katedrali, 1936'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği diktatörü Josef Stalin tarafından yıkılmış ve Sovyetler'in çökmesinin ardından 1990'larda tekrar inşa edilmişti. Ukrayna'dan yapılan açıklamada, "Katedral önce Stalin, sonra Putin tarafından yok edildi" dedi ve saldırıyı "savaş suçu" diye niteledi.

Yapılan açıklamada, katedralin direk olarak hedef alındığı ve içeride ağır hasar olduğu belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski saldırıya karşılık sözü vererek, "Bunu hissedecekler" dedi. 

Öte yandan pazar günü St. Petersburg Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyarete giden Belarus lideri Lukaşenko, Belarus ordusuna eğitim vermek üzere ülkesine geçen Wagner'in ülkenin Batı sınırını geçmek istediğini ifade etti.

Lukaşenko "Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısı diye bir şey olmadığını" iddia etti. Putin ise, "Böyle bir şey var. Ama başarısız oldu" dedi.

Ukrayna, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Rusya'ya yönelik karşı saldırısını başlatırken, henüz çok az toprağını geri alabildi. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, salı günü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmaktan çok uzak olduğunu", ancak "uzun, zorlu ve kanlı olacağını" ifade etmişti.