Ekonomi

Onay gerektiren ödemelerde FAST servisi devreye alındı

05 Haziran 2024 09:40

TCMB ikinci el araç satışları olmak üzere farklı işlemlerde kullanılabilecek şekilde onay gerektiren ödemelerde için FAST servisinin devreye alındığını duyurdu. FAST Güvenli Ödeme İşlemi ilk aşamada 2 milyon TL işlem limiti dâhilinde kullanılabilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisine İlişkin Basın Duyurusu yayımladı.

Buna göre, onay gerektiren ödeme işlemleri için FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi devreye alındı. Söz konusu uygulamada limit ilk aşamada 2 milyon TL olarak belirlendi.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre servis öncelikle 2. el araç alım-satım işlemleri olmak üzere farklı iş modellerinde kullanılabilecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Onay/tescil gerektiren ödeme işlemlerinde kontrollü bir ortam sağlayacak olan FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi 31 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla kullanıma açılmıştır. Servis, öncelikli olarak 2. el araç alım-satım işlemleri olmak üzere, işlemdeki taraflara güvence sağlanmasına ihtiyaç duyulan farklı iş modellerinde kullanılabilecektir.

FAST Sistemi üzerine inşa edilmiş bir aracılık hizmeti olan Güvenli Ödeme İşlemi, yetkili kuruluşlar tarafından onay/tescil gerektiren işlemler için yapılacak para transferlerinde süreçler tamamlanıncaya kadar tutarın FAST katılımcısı bir kuruluş nezdinde bekletilerek işlemin taraflarına güvence sağlamaktadır. Bu hizmet ile, ödemeyi gönderecek olan kullanıcıya onay/tescil işlemi tamamlanmadan bedelin karşı tarafa aktarılmayacağı, ödemeyi alacak olan kullanıcıya ise onay/tescil işlemi gerçekleştiğinde bedelin hesabına geçeceği garanti edilmektedir. FAST Güvenli Ödeme İşlemi ilk aşamada 2 milyon TL işlem limiti dâhilinde kullanılabilecektir.

Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi’nin de FAST Sistemi'nin diğer katman servisleri gibi hızla yaygınlaşacağı öngörülmektedir."