Dünya

On milyonlarca insan hayatını kaybetmişti; araştırmacılar 14'üncü yüzyılın büyük salgını Kara Veba'nın çıktığı yeri tespit etti

Araştırmacı ekip, üç iskelette Kara Veba’ya neden olan bakteri Yersinia pestis’i buldu

16 Haziran 2022 12:39

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, diş kalıntılarını inceleyerek 600 yıl önce Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da on milyonlarca insanın ölümüne neden olan Kara Veba’nın Kırgızistan’dan çıkmış olabileceğini tespit etti.

BBC’de yer alan habere göre, insanlık tarihinin en belirleyici salgınlarından biri olan Kara Veba, 14’üncü yüzyılın ortalarında bir sağlık felaketine neden olmuştu.  Araştırmacılar yıllardır on milyonlarca insanın ölümüne neden olan bu salgının çıkış noktasını arıyordu. 

İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’nden ve Almanya’daki Max Planck Enstitüsü ile Tubingen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kırgızistan’da Issyk Kul Gölü çevresindeki mezarlıklardan iskeletlerin diş örneklerini aldı. 

Diş örneklerinde DNA analizi yapan araştırmacılar, bu bölgeyi 1338 ve 1339 yıllarında buralarda artan gömülü cesetler olduğu belirtildi. 

Araştırmacı Dr. Maria Spyrou, ekibin yedi iskeletten DNA’yı analiz ettiğini söyledi. Spyrou, dişlerin incelenme sebebinin çok sayıda kan damarı içermeleri olduğunu belirtti.

Araştırmacı ekip, üç iskelette Kara Veba’ya neden olan bakteri Yersinia pestis’i buldu. 

Stirling Üniversitesi’nden tarihçi Dr. Philip Slavin, “Çalışmamız tairjteki en büyük ve ilgi uyandırıcı sorulardan birkaçını yanıtlıyor” dedi. 

Araştırmanın bulguları Natura dergisinde “14’üncü yüzyılda Kara Veba’nın kaynağı orta Avrasya” başlığıyla yayımlandı.