Kültür-Sanat

Ömer M. Koç: Özgür düşünce ile beslenen sanat, sorgulamaya cüret eden nesiller yaratılması ve demokrasinin gelişebilmesi için son derece değerli

16. İstanbul Bienali, 10 Eylül Salı akşamı Fransız Sarayı Bahçesi’nde sanat ve iş dünyasından önde gelen isimlerin katıldığı bir törenle açıldı

11 Eylül 2019 12:48

16. İstanbul Bienali, 10 Eylül Salı akşamı Fransız Sarayı Bahçesi’nde sanat ve iş dünyasından önde gelen isimlerin katıldığı bir törenle açıldı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende konuşma yapan Ömer M. Koç "Özgür düşünce ile beslenen sanat, sorgulamaya cüret eden nesiller yaratılması ve demokrasinin gelişebilmesi için son derece değerli" dedi.

Sunuculuğunu Yetkin Dikinciler’in üstlendiği tören, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries’in hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı.

İstanbul Bienali açış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İstanbul Bienali’ni 1987 yılından bu yana düzenliyor. İlk bienalden bu yana bir yandan uluslararası sanat gündemini, en yeni akımları, farklı düşünceleri ve eserleri İstanbul izleyicisiyle buluştururken bir yandan da yeni yapıtların üretilmesini destekliyor, kentin farklı köşelerinin güncel sanat ile yeniden keşfedilmesine önayak oluyoruz. Ziyaretçilerimizi ücretsiz olarak ağırlayarak kültür-sanata erişim ve katılımı artırma yolunda önemli adımlar atıyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak 16. İstanbul Bienali’ni Yedinci Kıta başlığıyla, Nicolas Bourriaud küratörlüğünde düzenliyoruz. Bu bienalde sanat aracılığıyla günümüzün en önemli meselelerinden birine odaklanıyoruz. Bienalde göreceğiniz yapıtlar, içinde yaşadığımız çağı ve tüm canlıları nasıl etkilediğimizi, şekillendirdiğimizi araştırıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak, İstanbul Bienali’yle güncel sanat alanında böylesi önem taşıyan, özgür bir üretim ve ifade platformu yaratmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu gururu tüm sanatçılarımız, küratörlerimiz ve destekçilerimizle paylaşıyoruz,” dedi.

Ömer M. Koç: Çağdaş sanat, farklı görüşlerin yer bulabildiği en barışçıl ifade biçimlerinden biri"

Törende 2007-2026 yılları arasında Bienal Sponsorluğu’nu üstlenen Koç Holding’e bir teşekkür plaketi takdim edildi. Koç Holding AŞ adına teşekkür plaketini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç aldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç konuşmasında, “Çağdaş sanat, farklı görüşlerin birlikte yer bulabildiği en barışçıl ifade biçimlerinden biri. Özgür düşünce ile beslenen sanat, sorgulamaya cüret eden nesiller yaratılması ve demokrasinin gelişebilmesi için son derece değerli. Koç Topluluğu olarak 2007 senesinden beri devam eden İstanbul Bienali, sponsorluğumuz kapsamında güncel sanatı erişilebilir kılmanın memnuniyeti içindeyiz. Bienal ziyaretçi sayıları son 10 yılda 15 bin kişi seviyesinden bugün 500 binlere ulaşmış durumda. Ne mutlu bizlere!” ifadelerini kullandı.

Törende TC Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent’e de Bülent Eczacıbaşı tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in bienale katkı sağlayan kuruluşlara ve davete katılan tüm konuklara teşekkürlerini sunduğu konuşmasının ardından bienalin küratörlüğünü üstlenen Nicolas Bourriaud da bir konuşma yaptı.

"İstanbul Bienali kolektif bir zekânın eseri"

 Bige Örer konuşmasında, “İstanbul Bienali, kolektif bir zekânın eseri. Bienalin gerçekleştirilmesi için bienal küratörünün, sanatçılarının, bienal ve İKSV ekiplerinin inanılmaz emekleri var. Kendilerine en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm bu çabalar sergilerimiz geniş bir izleyici kitlesiyle buluştuğunda daha da anlam kazanıyor. Sanatın insan yaşamında üstlendiği dönüştürücü rolü her bienalde daha da fazla sayıda ziyaretçiyle paylaşmaktan mutluyuz.İklim krizinin damgasını vurduğu, iklim adaletine yönelik küresel bir dönüşüm çağrısının yankılarını duyduğumuz bu dönemde, sanatın dilinin farkındalıkları artıracağına ve bizi dünyayı paylaştığımız diğer türlerden öğrenmeye sevkedeceğine inancım büyük” dedi.

 Nicolas Bourriaud ise bienalin teması olan Yedinci Kıta’yı ve bienalde yer alan eserleri anlattı.

16. İstanbul Bienali: Yedinci Kıta

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali, bu yıl Yedinci Kıta temasıyla 14 Eylül’de ücretsiz olarak kapılarını açıyor. Küratörlüğünü Nicolas Bourriaud’nun üstlendiği bienalde 25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eseri sergileniyor. Birbirinden farklı alanlarda çalışan sanatçıların bienal için özel olarak ürettiği 36 yeni eser de İstanbul'da ziyaretçilerini bekliyor. Bienal Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da 10 Kasım’a kadar ziyaret edebilecek.

TIKLAYINIZ- 16. İstanbul Bienali başlıyor; tema devasa plastik atık yığını 'Yedinci Kıta'