Dünya

Ukrayna First Lady'si Zelenska'dan çağrı: Rus haber kanallarını izlemeyin

04 Kasım 2022 20:22

Avrupa'nın en büyük teknoloji etkinliği olan Web Zirvesi'ne katılmak üzere Portekiz'in başkenti Lizbon'a giden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska, Rus haber kanallarının izlenmemesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Euronews'e konuşan Zelenska, ülkesinin yeniden inşası için iş dünyasına çağrıda bulunurken Rus halkına da Euronews'in Rusça kanalını izlemelerini önerdi. 

"Dürüstçe söyleyebilirim ki Ruslarla konuşmak bizim için çok zor" diyen Zelenska, "Euronews izleyin, Rus kanalları Russia Today'i, First Channel'ı, Russia Channel'ı izlemeyin. Bunu yaparsanız zaten iyileşme yönünde ilk adımı atmış olursunuz" yorumunu yaptı.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile de bir araya gelen Olena Zelenska, Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'ın ilhak edilen topraklar karşılığında barış teklif ettiği tartışmalı tweet iletisinin de konuşulduğu görüşmede endişesini dile getirdi. 

Costa ise bu mesajın 'tesadüfi bir hata' olmasını umduğunu söyleyerek, Ukrayna halkının Starlink uydu merkezli iletişim hizmetini sağlayarak yaptığı yardıma hayranlık duyduğunu da sözlerine ekledi. 

Ne olmuştu?

Elon Musk, ekim ayı başında Ukrayna ile Rusya arasında barışın sağlanması için Ukrayna'nın doğusunda, Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edilen dört bölgede BM gözetiminde" seçimlerin "yeniden yapılması" gerektiği yorumunda bulunmuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in, Ukrayna'ya sağladığı Strarlink hizmetini ücretsiz sürdüremeyeceği konusunda Pentagon ile iletişime geçtiğini duyurmuştu.