Ekonomi

Okul servis ücretlerine yüzde 30-40 seviyesinde zam talebi

Sinar, "Herhalde ocak ayında belki de ocak ayını bulmadan yeni bir düzeltme olabilir" açıklamasını yaptı

29 Ağustos 2023 09:49

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, okul servis ücretlerine yüzde 30-40 seviyesinde zam talep edeceklerini açıkladı.

Sınar, servis ücretlerinde yaşanan sorunları Bloomberg HT’ye değerlendirdi. Servis ücretlerinde geçen seneye oranla yüzde 60 artış olduğunu söyleyen Sinar, “ 0-1 km arasında kalan ilk dilim bin 300 TL oldu. Burada yüzde 65’lik bir artış yaşandı, ancak kalan dilimlerde yüzde 60’lık artış yaşandı. İlk dilim bin 300 TL, 23-25 km ise 3 bin 42 TL. Tabii bunlara yüzde 35 de rehber personel ücreti ekleniyor. Rehber personel ücreti, rehber personelin kullanılması zorunlu olan okullarda uygulanıyor” diye konuştu.

"Herhalde ocakta belki de ocak ayını bulmadan yeni bir düzeltme olabilir"

Yılın geri kalanı için enflasyonist bir ortamda hareket edildiğini belirten Sinar, “Herhalde ocak ayında belki de ocak ayını bulmadan yeni bir düzeltme olabilir. Bu noktada bu rakamlar çok yüksek ücretler değil aslında. Servis hizmeti özel bir hizmet. 0-1 km 16 çocuk taşıdığınızı düşünürseniz 18-19 bin TL para yapar” ifadelerini kullandı.

Özel okullarda bazı sorunlar yaşandığını ve belirtilen tarifeye uyulmadığı 2-3 kat ücret alındığını söyleyen Sinar, şöyle dedi:

“Bunun neden oluştuğuna bakarsak orada işleyişte bir sıkıntı var. Özel okul sonuçta bir ticarethane dolayısıyla bir ticaret yapıyor para kazanmaya çalışıyor. Özel okullar işini direk bir servisçi esnafına vermiyor. Bir taşımacı şirketle anlaşarak sözleşme yapıyor. Bu sözleşmeyi yaparken aralarındaki anlaşma özel öğretmen servisi, özel etkinliklere servis hizmete gibi talepler sunuyorlar. Tabi tüm özel okullar değil bazıları yapıyor. Bunlar daha işin başında ücret olarak veliye yansıyor. Taşımacı şirketlerin kendi araçları yok. Özel okulla sözleşme imzalamaları sonrası İstanbul servisçi esnafına dönüyorlar. Onlarla sözleşme yapıyorlar. Bizim meslektaşlarımız da mağdur oluyor çünkü yüzde 50-60 komisyonla çalışıyorlar. Hatta öyle örnekler var ki hala Mayıs, Haziran ayını almaya çalışan meslektaşlarımız var. Veliler haklı olarak ben yok yüksek ücret ödüyorum, meslektaşlarımız ise hâlâ mayıs, haziran ayından kalan ödemelerini almaya çalışıyor. Dolayısıyla burada bir çarpıklık var.” 

"Yüzde 30-40 artış talep edeceğiz"

Bu ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Sinar, “Bu araçlar dışarıdan bir yerden gelmiyor. İstanbul’daki araç filosu büyük oranda zaten İstanbul servisçi esnafına ait. Devlet okullarında büyük oranda bireysel taşımacı esnaflar sözleşme yapıyor. Özel okullar için de veliler şikayetçiyse, yetkililer şikayetçiyse burada bir düzenleme yapalım aracıları aradan çıkartalım. İstanbul servisçi esnafı zaten aynı kalitede bu hizmeti veriyor. Taşımacı şirketler aradan çıkartıldığında özel okul servis ücretleri de devlet okullarıyla aynı seviyeye gelecektir.

Önümüzdeki dönem için belki ocak veya ocaktan önce bir düzeltme olacaktır diye düşünüyorum. Bu fark da enflasyona bağlı olduğu için bizim tahminlerimize göre yüzde 30-40 civarında bir artış talep edeceğiz” diye konuştu.