Ekonomi

Oksijen yazarı Ertem: Vergiler beklentileri bozdu, stagflasyon endişesi var

21 Temmuz 2023 15:05

Oksijen yazarı Güzem Yılmaz Ertem, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesinde bardağın dolu tarafında cari açıkta düşüşün, boş tarafında ise ekonomideki stagflasyon riskinin olduğunu belirtti.

Ertem, yazısında, vergi artışlarının beklentileri bozduğunu kaydederek, "TCMB’nin 2017 senesinde yaptığı bir çalışmaya göre döviz kurunda, sepet bazındaki her yüzde 10’luk artışın TÜFE’ye iki yıl içinde birikimli olarak 1.7 puanlık bir etki yaptığı belirtiliyor. Ekonomistlerin son kur ve vergi artışları sonrası 2023 yıl sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 45 seviyelerinden, yüzde 60’lara; 12 aylık enflasyon beklentisini ise yüzde 40’lı seviyelere yükselttiğini görüyoruz.

Hal böyle olunca Türkiye’nin hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyona göre negatif reel getiriden kurtulması ve kurdaki sert yükselişin önüne geçmesinin yolu, bu yıl sonunda faizleri en az yüzde 35’li seviyelere yükseltmesinden geçiyor" dedi.

Ertem, "Uzun lafın kısası ekonomi yöntemi, piyasada ve sokakta tam olarak rasyonel olmamak ve enflasyonist ortamı tetiklemekle suçlanırken; siyasi arenada da seçim öncesi büyümede ivme kaybına sebep olmakla eleştiriliyor. Son dönemde bardağın dolu tarafında cari açığın düşeceği ve rezervlerin artacağı beklentisi var iken, boş tarafında “stagflasyon” endişesi öne çıkıyor" değerlendirmesini yaptı.

Stagflasyon nedir?

Stagflasyon, ekonomide durgunluk (düşük büyüme) ile yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü bir durumdur. 

Yazının tamamı için tıklayın