Ekonomi

Oksijen yazarı Bürümcekçi: Dolar/TL’de 25, faizde yüzde 30 civarında dengelenme rasyonel

11 Haziran 2023 10:09

Gazete Oksijen yazarı Haluk Bürümcekçi, dolar/TL kurunun 25, politika faizinin ise yüzde 30 civarında dengelenmesinin rasyonel olduğunu belirtti.

Haluk Bürümcekçi, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'in atanmasıyla ekonomide yeni döneme ilişkin tahminlerde bulundu. Bürümcekçi, "Kısa vadede ilk işi finansal istikrar. Piyasa yüzde 25-35 arasında bir faiz bekliyor. Kredi koşullarının sıkılaşacağını göreceğiz. Canlı iç talep ve asgari ücret-emekli maaşı zammı vaatleri enflasyon için tehdit. Dolar/TL’de 25, faizde yüzde 30 civarında denge arayışı beklemek rasyonel olur" değerlendirmesini yaptı.

Faizin KKM'nin tasfiyesi için cazip bir seviyede olması gerektiğine dikkat çeken Bürümcekçi, "Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılarda bu toplantıya ilişkin ağır basan beklenti politika faizinin yüzde 8.5 seviyesinden minimum yüzde 25 civarına hatta olabiliyorsa yüzde 35 üzeri olan güncel mevduat faizi seviyelerine çıkarılması yönünde" diye yazdı.

Döviz kurlarına da değinen Bürümcekçi, "Seçim öncesi Merkez Bankası’nın ciddi rezerv kaybına neden olan döviz satışlarının yavaşlatılması suretiyle döviz kurlarının belli bir hızda yükselişine izin verilerek, geçiş sürecinin daha az baskı altında olması sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak kimse hesabını değer kaybı bu hızla devam edecek şeklinde yapmamalıdır çünkü kurların seyrini belirleyecek esas unsur faiz oranlarının makro-finansal dengeleri tesis edecek doğru bir seviyede oluşturulmasından geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın