Gündem

OHAL düzenlemelerinin uzatılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı 

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, daha önce yaptığı açıklamada gözaltı sürelerinin 3 yıl daha uzatılması teklifini revize ederek 1 yıla indirdiklerini belirtmişti

18 Temmuz 2021 08:14

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, bir süredir tartışılan torba teklif yasalaştı. OHAL sonrası bazı tedbirlerin uzatılmasını da içeren düzenlemeler kabul edildi.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, "terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi amacıyla" gözaltı sürelerinin, bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulaması 31 Temmuz 2021'den itibaren 1 yıl uzatılacak.

Terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi ihtiyaç duyulan birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi ihtiyaç doğrultusunda 31 Temmuz 2021'den itibaren 1 yıl daha uzatılacak.

İşverenlerin, işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek için 2016-2020'de uygulanan asgari ücret desteği 2021'de de sağlanacak.

Terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı bulunan veya irtibatlı kişilerin sahibi veya ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda TMSF'nin kayyım olarak atanmasına ilişkin hüküm, 31 Temmuz 2021'den itibaren 3 yıl daha uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olacak.

Karşılıksız çek düzenleme suçundan 30 Nisan 2021 itibarıyla mahkum olanlara, ödenmemiş çek bedellerinin onda birini 30 Haziran 2022'ye kadar, diğer taksitleri anılan tarihten itibaren 2'şer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde, mahkumiyetin bütün sonuçlarını ortadan kaldırma imkanı tanınacak.

2020'de meydana gelen depremlerde, binaları zarar gören vatandaşlar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerde olası mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarının söz konusu olmaması, afetzedelere eşit ölçüde yardım eli uzatılabilmesi için düzenleme yapılacak.

Kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında hem katılımcıların mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına ücret alma yetkisi verilecek.

Dünya piyasa fiyatlarından daha düşük fiyatlardan ithal edilen eşyaların gözetim uygulaması kapsamında izlenmesi ve ticaret politikası önlemlerinin etkisizleştirilmesinin önüne geçilmesi sağlanacak.

​​​​​​​Gümrük hizmetleri ve kaçakçılıkla mücadele görevlerinde yer alan gümrük muhafaza personeline yüksek hizmetleri ve olağanüstü yararlılık göstermeleri durumunda ödül verilecek.

Güvenlik korucularının aylık ücretleri asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, erişilebilirliğin sağlanabilmesi için gereken yükümlülüklerin yerine getirilememesi halinde ilgili belediye ile kamu kurum ve kuruluşlarına 1 yıl ilave süre uzatım yetkisi verilecek.

Avukat Figen Çalıkuşu'ndan tepki: Muhalefet iptal davası açmalı, sivil toplum acil eylem planı başlatmalı

Avukat Figen Çalıkuşu, OHAL yasasının uzatılmasına tepki gösterirken, gerekçenin gerçek olmadığını söyledi. Çalıkuşu, konuya ilişkin Twitter hesabından paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"OHAL yasaları uzatıldı. Gerekçe; Terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla Anayasal güvence altındaki temel hak ve özgürlükler korunarak soruşturma ve kovuşturmalar ile disiplin soruşturmalarında ihtiyaç duyulan tedbirlerin düzenlendiği sürelerin uzatılması.

"Gerekçe gerçek değil. Ayrıca Anayasa’nın OHAL düzenlemelerine aykırı. Anayasa’daki OHAL düzenlemelerine ve gerçek koşullara aykırı kanun düzenlemesi yapılamaz!

"Tüm muhalefet birlikte OHAL YASALARINI UZATAN KANUN için İPTAL davası açarken, Sivil toplumu da dahil ederek ACİL BİR EYLEM PLANI BAŞLATMALIDIR!

"OHAL yasaları ile Anayasal hak ve özgürlükler korunuyor mu? HAYIR! Neden? 1-İLTİSAK uydurması ve kanaat değerlendirmesi ile ihraçlar devam edecek.

"2- OHAL yasaları ile Her türlü keyfilik ve hukuksuzluk ile mahkeme kararı aranmadan hatta mahkemenin beraat kararı yok sayılarak kamudan tasfiyelere devam edilecek. 3- İhraç edilenler bir daha kamu görevinde çalışamayacaklar.

"4- OHAL yasaları ile Masumiyet Karinesi, lekelenmeme hakkı, çalışma hürriyeti yeniden bir kez daha fiilen yok ediliyor. 5-İltisak için somut delil yerine, sadece “değerlendirme” yani “kanaat” yeterli sayılıyor. Bu ancak Nazi Almanyasına yakışacak bir skandaldır.

"6-OHAL yasaları ile 3 yıl boyunca kayyum ataması getiriliyor. Tüm muhalif düşünce sahipleri ve medya kuruluşlarının sesini kesmek adına en elverişli enstrüman devam edecek.

"7- OHAL yasaları ile Gözaltı süreleri gene muhalifler için terör suçları bahanesi ile uzuyacak. 8- Valiler OHAL yetkilerini koruyacak. Özellikle toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde etkisini gösterecek.

"8- OHAL yasaları ile Süreli bir uzatım olsa da Etkilerini “SÜRESİZ” yaşatacak olan tedbirler ile Anayasa’daki yaşam hakkı ve manevi bütünlüğü koruma hakkı üzerine tam anlamıyla “çökülecek”!

"9- OHAL yasaları ile Bu keyfi kararları alanlar hakkında adli ve idari soruşturma yapılması Cumhurbaşkanı veya yetkilendireceği yardımcısının iznine bağlı olacak!

"10- Devletin temel amaç ve görevleri arasında insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak, hayat mücadelesini kolaylaştırmak, insan haysiyetine uygun bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak vardır! OHAL yasaları bu amaçlara aykırıdır."