Gündem

Öğrenciler KYK yurtlarına gelen zamma tepkili: Burslara bu oranda zam yapılmıyor

22 Ağustos 2019 14:55

Üniversite sınavını kazanan öğrenciler için yurt başvuru süreciyle birlikte Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yüzde 20 zam haberi geldi. Dün (21 Ağustos) açıklanan zam kararına göre, geçen yıl 180 lira olan yurtların ücreti 215 lira, 213 lira olanlar 250 lira, 237 lira olanlar 280 lira, 258 lira olanlar ise 310 lira olarak belirlendi. Karara ilişkin konuşan üniversite öğrencileri, burs ve kredilerin kendilerine zaten yetmediğini belirterek geçinmelerini zorlaştıracak zamma tepki gösterdi.

Bianet'ten Bişar Arslan'ın haberine göre Üç senedir yurtta kalan İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Büşra Toprakyiğit, KYK’nın zam kararına ilişkin şunları söyledi:

“Geçen yıl da zam yapılacaktı, sonra vazgeçildi. Şimdi tekrar zam kararı alındı. Bu karardan yine vazgeçilir mi merak ediyorum.

“Bize verdikleri kredi veya bursun yarısından fazlası yurt ücretine gidiyor. İkinci öğretim öğrencisi olarak, çoğu akşam yurtta yenebilecek yemek bulmakta bile zorluk çekiyorum. Dışarıdan sipariş verip, kendi cebimden yemek parasını ödemek zorunda kalıyorum. Her şey zaten çok pahalı, bir de üzerine bu zam geldi.”

Çetin: Öğrenciyi zor durumda bırakacaklar

Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Ali Rıza Çetin de şöyle konuştu:

“Yüzde 20 zam fazla. Öğrenciyi zor durumda bırakır. Hükümet yetkilileri düzenlemeye gitmeli. Yüzde 20'lik oranın aşağı çekilmesi gerekiyor.

“Ekonomik açıdan ülkenin zor günlerden geçtiği açık... Bunun yanı sıra KYK yurtlarının fazla bir masrafı yok. Yine de öğrenciler geçinmekte zorlanıyor, okurken çalışmak zorunda kalıyorlar.”

Aydın: Burslara yüzde 20 zam yapılmıyor

Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Kübra Aydın:

“Ögrenci için geçinmek çok zor. Ailesinden destek almayarak geçinen bir sürü öğrenci var. Yurtlara yüzde 20 oranında yapılıyor, burslara bu oranda zam yapılmıyor ama.

“Yurt ücretim 258 liradan 310 liraya çıkmış. Ailemden para isteyemediğim zamanlar oluyor. Tek umudum burs ve kredilere de aynı oranda zam yapılması.”

Gökçe: Devlet öğrencilerin yoluna taş koyuyor

Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Turan Gökçe ise şöyle konuştu:

“Ekonomik krizle boğuşarak okumaya çalışan öğrencilerin dertlerine yeni bir dert daha eklenmiş oldu. Zam. Devlet, okuyan öğrencilere destek olması gerekirken bu karar ile yollarına taş koyuyor.”

CHP’den “yurtlar ücretsiz olsun” teklifi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, KYK yurtlarının ücretsiz olmasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu. Budak teklifte şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde üniversiteyi farklı şehirlerde okuyacak olan her öğrencinin ve ailesinin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında barınma sorunu geliyor.

“Anayasa’nın 42’nci maddesi ‘Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi’ başlığı altında ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ hükmüne yer vermiştir. Yükseköğrenime adil bir şekilde erişilmesini sağlayacak tedbirleri almak birincil olarak devletin yükümlülüğüdür.”

Yurtlara zam kararı

21 Ağustos’ta alınan kararla, devlet yurtlarında en yüksek 285 lira olan yurt modelindeki yatak ücreti de zamlı tarifede 340 liraya yükseldi. Bu yurtların güvence bedeli 380 liradan 465 liraya yükseltildi.

Kıbrıs’taki devlet yurtları için ise zam yüzde 30’un üzerine çıkartılarak 300 lira olan ücretler, 400 lira olarak belirlendi.