Ekonomi

OECD ülkelerinin üçte ikisinde konut fiyatları gerilerken Türkiye'de yıllık artış yüzde 153

Raporda konut fiyatlarındaki düşüşün nedeni olarak artan faiz oranları gösterildi

26 Mart 2023 16:19

OECD'nin takip ettiği 46 ülkeden 31'inde konut fiyatları son çeyrekte reel bazda geriledi. Fiyatların arttığı 15 ülke arasında olan Türkiye'de ise Merkez Bankası verilerine göre ocak ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 153,1, aylık bazda ise yüzde 6,9 arttı.

IMF'nin blog sitesinde yayımlanan raporda konut sektörünün uzun süre boyunca düzenli olarak arttığı hatırlatıldı. Konut sektöründe yaşanan düşüşün nedeni olarak merkez bankalarının faiz oranlarını artırması gösterilerken büyük ekonomilerin faizi ortalama yüzde 4 artırdığına dikkat çekildi.

               Grafik: IMF

Raporda faiz oranlarında her yüzde 1'lik artırımın gayrimenkul sektöründeki fiyatları yüzde 2 oranında etkilediği bilgisini yer verildi.

IMF, küresel konut fiyatlarındaki düşüşün ne kadar süreceğinin enflasyona bağlı olacağını belirtti. IMF'nin tahminlerine göre küresel enflasyonun bu yıl yüzde 9'dan yüzde 6,5'e gerilemesi bekleniyor. 

Ayrıca ülkelerin yüzde 85'inde enflasyonun bu yıl, 2022'e göre gerilemesini bekleniyor.

Türkiye'de artmaya devam ediyor

Türkiye'de ise konut fiyatları artmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksi raporuna göre fiyatlar, ocak ayında yıllık bazda yüzde 153,1, aylık bazda ise yüzde 6,9 arttı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) verilerine göre ise şubat ayında kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 189,5 olarak gerçekleşti.

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın 2022’nin üçüncü çeyreğine ilişkin konut fiyatları raporunda da Türkiye, fiyatların açık ara en çok arttığı ülke olmuştu. Türkiye'de konut fiyatları yıllık bazda yüzde 189,2 artarken ikinci sıradaki Estonya'da gerçekleşen artış yüzde 27,3 olmuştu. 

Aynı rapora göre 2022'nin üçüncü çeyreğinde konut fiyatlarının dünyada en çok arttığı 3 il; İstanbul, Ankara ve İzmir olmuştu.

Nedenleri

IMF'nin raporunda konut fiyatlarında faiz oranlarının kritik bir gösterge olduğu belirtildi. Faiz oranları dışında; gelir ve nüfusta yaşanan değişim, inşaat maliyetleri ve regülasyonlar konut fiyatlarının değişimindeki en önemli nedenler olarak sıralandı.

  OECD verilerine göre nominal konut fiyatlarının 2021 yılı ilk çeyreği ile 2022 yılı son çeyreği arasındaki değişimi