Gündem

Ocaktan: İslam toplumlarında demokrasiye karşı çıkışın temelinde baskı, ceza, korkutma, tehdit ahlakı var

"Püritenler sindirme gibi yöntemler uygulayarak dünyayı, doğru ve adaletli yapmaya çalışırlar"

29 Mayıs 2019 08:34

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, İslam ve demokrasi temelinde yazdığı yazılarını sürdürüyor. "Gerek Türkiye ölçeğinde, gerekse Müslüman dünyada demokrasiye karşı farklı itirazların olduğunu biliyoruz" diyen Ocaktan, "İslam toplumlarında da demokrasiye karşı çıkışın temelinde bir bakıma püriten ahlakın olduğunu söylemek mümkün. Püritenler, baskı, ceza, korkutma, tehdit ve sindirme gibi yöntemler uygulayarak dünyayı, doğru ve adaletli yapmaya çalışırlar" dedi. 

Ocaktan'ın "Neden demokrasi olmadan olmaz" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Gerek Türkiye ölçeğinde, gerekse Müslüman dünyada demokrasiye karşı farklı itirazların olduğunu biliyoruz. Bu itirazların temelindeki en güçlü tez, demokrasinin Batı kültürünün bir ürünü olduğudur. Evet demokrasi Batı dünyasının uzun tecrübeler sonucunda ortaya çıkardığı bir yönetim sistemidir. Ve bugün itibariyle de en ehven yönetim biçimidir. Çünkü alternatifi despotizmdir, faşizmdir ve de otokratik yönetimlerdir. Batı’da da işin başında püriten ahlaka mensup bulunan kesimler demokrasiye karşı çıkmışlardır. Bu açıdan bakıldığında demokrasi kültürünün püriten ahlaka tepki olarak geliştiğini söyleyebiliriz. 

Kabul etmek gerekiyor ki İslam toplumlarında da demokrasiye karşı çıkışın temelinde bir bakıma püriten ahlakın olduğunu söylemek mümkün. Püritenler, baskı, ceza, korkutma, tehdit ve sindirme gibi yöntemler uygulayarak dünyayı, doğru ve adaletli yapmaya çalışırlar. 

Maalesef Müslüman dünya bugüne kadar İslam’ın adalet ilkesi temelinde bir sistem inşa etmeyi başaramadığı için, demokrasiye itirazının rasyonel bir karşılığı bulunmamaktadır. Bu yüzden de şu ana kadar “İslam adalet dinidir” söyleminin ötesinde somut ve yaşanılabilir bir dünya tasavvuru ortaya konulamamıştır.