Dünya

NYT: İsrail hükûmeti, Hizbullah’a saldırı konusunda bölündü; ABD savaşın genişlemesinden endişeli

Hafta boyu gerçekleşen ziyaretlerde ABD'li yetkililer, İsraillilere hem güneyde Hamas'la hem de kuzeyde çok daha güçlü bir Hizbullah gücüyle mücadele etmenin zorluklarını aktardı

21 Ekim 2023 14:08

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey yetkililerinin, İsrail'i Lübnan'daki güçlü milis gücü Hizbullah'ı İsrail-Hamas savaşının içine çekmemeleri konusunda uyardığı bildirildi. ABD'li yetkililerin, İsrail'in savaş kabinesindeki sertlik yanlısı bazı üyelerin 7 Ekim saldırılarının ardından Hizbullah'ı hedef almak istemesinden endişe duyuyor. Hafta boyu gerçekleşen ziyaretlerde ABD'li yetkililer, İsraillilere hem güneyde Hamas'la hem de kuzeyde çok daha güçlü bir Hizbullah gücüyle mücadele etmenin zorluklarını aktardı. 

Savaş kabinesinin sertlik yanlısı üyeleri Hizbullah'la savaş istiyor; ABD endişeli

ABD merkezli The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre; 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail savaş kabinesinin sertlik yanlısı üyelerinin Hizbullah'ı da hedef alma istekleri ABD'li yetkililer tarafından endişeyle karşılandı. ABD'li yetkililer İsrail'in iki cepheli bir savaşta zorlanacağını ve böyle bir çatışmanın hem ABD'yi hem de milislerin ana destekçisi İran'ı savaşın içine çekebileceğini anlattı.

Savunma Bakanı Gallant istedi; Netanyahu soğuk bakıyor

NYT'nin aktardığına göre; ABD'li yetkililer, İsrail'in Hizbullah'ın roket saldırılarına aşırı tepki vermesinden ve Gazze'de Hamas'a karşı düzenlenmesi beklenen kara harekâtında İsrail'in sert taktikler izleyerek Hizbullah'ı savaşa girmeye zorlamasından çekiniyor. Habere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hizbullah'a yönelik bir önleyici saldırıyı onaylayabileceğinden korkuluyordu. Ancak Netanyahu'nun bu fikre soğuk bakması nedeniyle korkular şimdilik azalmış olsa da endişeler sürüyor. 

ABD'li yetkililer bu hafta yaptıkları görüşmelerde İsrailli muhataplarına kuzeyde Hizbullah'a karşı ve güneyde Gazze'de yürüttükleri faaliyetlerin Hizbullah'a savaşa girmek için kolay bir bahane vermemesine dikkat etmelerini tavsiye etti. Bu tavsiyeler, hem ABD Başkanı Biden'ın hem de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ziyaretleri sırasında dillendirildi. 

Yetkililer, NYT'ye yaptığı açıklamada, Hizbullah'a yönelik "önleyici bir saldırı"nın en büyük savunucularından birinin, "Hamas'tan daha büyük bir tehdit oluşturduğu için İsrail'in ana askeri çabasının Hizbullah'a odaklanması gerektiğini" savunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant olduğunu söyledi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kişi, Gallant'ın Pazartesi günü bir toplantıda Bakan Blinken'e bir önceki hafta Hizbullah'a önleyici bir saldırı düzenlenmesini savunduğunu ancak diğer yetkililer tarafından reddedildiğini söylediğini aktardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı bu iddialarla ilgili yorum yapmayı reddederken Netanyahu'nun ofisinden bir temsilci şu açıklamayı yaptı:

"İsrail Hamas'a karşı savaşta birlik içindedir. Başbakan Netanyahu, Hizbullah'ın savaşa katılması halinde büyük bir hata yapacaklarını ve daha önce hiç olmadığı kadar yıkıcı bir bedel ödeyeceklerini söyledi"

İsrail ordusu, Hizbullah'ın roketlerine ezici bir güçle karşılık vermiyor

NYT'ye konuşan ABD'li ve İsrailli yetkililer; İsrail Savunma Bakanı Gallant ve üst düzey askeri generallerin teşviklerine rağmen İsrail Başbakanı Netanyahu'nun şimdilik Hizbullah'a yönelik büyük bir saldırıyı desteklemekten kaçındığını söyledi. Nitekim İsrail ordusu şu ana kadar Hizbullah'ın devam eden düşük seviyeli roket ateşine ezici bir güçle karşılık vermedi.