Gündem

HDP'li Hakkâri, Nusaybin ve Yüksekova belediyelerine kayyım atandı

18 Ekim 2019 09:29

HDP'li Hakkâri Belediyesi, Nusaybin Belediyesi ile Yüksekova Belediyesi'ne kayyım atandı. HDP'li Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz'in yerine Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar görevlendirilirken, HDP'li Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar'ın yerine de Kaymakam Osman Doğramacı getirildi.

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP'li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman'ın yerine ise Vali İdris Akbıyık görevlendirildi.

19 Ağustos 2019'da İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'ne valiler kayyım atanmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden uzaklaştırılmış; Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin'e Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van'a Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye kayyım olarak atanmıştı.

Yaklaşık bir ay sonra 17 Eylül 2019'da ise HDP'li Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş, 7 sivilin şehit olduğu terör saldırıyla ilgili olarak tutuklanmış, yerine Kaymakam Mustafa Gözlet kayyım olarak atanmıştı.

Kulp Belediyesi'ne kayyım atanmasının ertesi günü de Erzurum Valiliği'nce Karayazı Belediye Başkanı HDP'li Melike Göksu görevden alınarak yerine ilçe kaymakamı Masut Tabakcı kayyım olarak atanmıştı.

Nusaybin belediyesine kayyım, HDP'li eş başkana tutuklama

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 15 Ekim günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan HDP’li Nusaybin Belediye eş başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, dün çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararının gerekçesi belediye eş başkanlarının ‘Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım’ kampanyasına katılmaları ve gizli tanık ifadelerine dayandırıldı. Tutuklanan eş başkanların yerine Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar belediyeye kayyum olarak atandı.

Yürütülen terör soruşturması kapsamında polis ekiplerince belediye binasında arama yapıldığı belirtildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında HDP'li Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz ile Nusaybin Belediyesi meclis üyeleri Mehmet Emin Alkan ve Ferhat Kut gözaltına alınmış, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemeye çıkarıldıktan sonra Nergiz ve belediye meclis üyesi Kut tutuklanmış, Mehmet Emin Alkan serbest bırakılmıştı.

Yüksekova'da Kaymakam kayyım atandı

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP'li Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar'ın yerine de Kaymakam Osman Doğramacı görevlendirildi.

Hakkâri'de Vali kayyım atandı

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP'li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman'ın yerine Vali İdris Akbıyık görevlendirildi.