Gündem

Nuray Babacan'ın kulisi: Pandemide uygulanan “denetimli serbestlik” düzenlemesinin kapsamı genişletilecek

08 Ekim 2024 07:42

T24 Haber Merkezi

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, pandemi döneminde Adalet Bakanlığı’nın mahkumları parça parça “denetimli serbestlikten” yararlandırdığı yasal düzenlemenin kapsamının genişletileceğini yazdı.

Söz konusu düzenlemenin TBMM’de görüşülmeyi bekleyen yargı paketine önergeyle eklenmesinin tartışıldığını aktaran Babacan, “Pandemi döneminde başlayan bu hak, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle haklarındaki karar kesinleşip infazı başlayanlar için geçerliydi. Böyle bir düzenlemede suçun işlediği tarihin esas alınması gerektiği belirtiliyor. Şimdi yapılacak düzeltmeyle bu tarihten önce işlenen tüm suçlar, davaları ne zaman kesinleşirse kesinleşsin bu haktan yararlanacak” diye yazdı.

“Daha önce serbest bırakılanların yarısı kadar daha salıverilme bekleniyor” diyen Babacan şunları kaydetti:

“Söylenmese de Adalet Bakanlığı bu yolla sessiz bir operasyon yapıyor. Cezaevlerindeki doluluk bu yolla azaltılırken, ‘salınma işlemi’ rutine bağlanmış oluyor. Diğer taraftan her gün sokaklarda yeni suçlara tanık olunuyor. Yakalananların birden fazla sabıkasının olmasının altında yatanın bu olduğu iddia ediliyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnfaz Yasası'nın tartışmalı düzenlemeleriyle ilgili dün açıklamalar yapmış; “Bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik uygulanır mı, uygulanmaz mı, ceza hukukçularımızla konuşmamız gerekir. Kasten öldürme, kasten yaralama konusunda özellikle denetimli serbestlik uygulamaların toplumda eleştiriler olduğunu görüyoruz. Bunları dikkate almalıyız. Toplumu suçtan korumalıyız” demişti.

Bakan Tunç, “Bu anlamda hem suçun işlenmesini önleyici tedbirler, asıl önemli husus budur. Eğitim çalışmaları ve ailelere dönük bilgilendirme çalışmaları. Suç işlendikten sonra da soruşturmanın etkin bir şekilde yürümesi gerekir. Bu kollukla, savcılığın çok iyi bir ilişki içerisinde sürdürmesi, delilleri maddi gerçekliği toplaması lazım. Kişiler serbest kaldıktan sonra delillerin, görüntülerin ortaya çıkması toplumu rahatsız ediyor. Soruşturma aşamasında bu görüntülerin elde edilebilmesi, delillerin elimde edilebilmesi konusundaki soruşturmanın daha etkili olması için neler yapılabilir. Seçim beyannamesinde adli kollukla ilgili düşünce vardı. Bu konu tartışılabilir. Kovuşturma açısından delillerin takdiri önemli” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Bakan Tunç'tan 'İnfaz Yasası' açıklaması: İyi hâl indirimini gözden geçireceğiz, kamuoyunun tepkisiyle karşı karşıya geliyoruz

 


İlgi çeken haberler...

TIKLAYIN - Yemeklerinden domuz eti çıkan şirketin sahibi AKP'li yönetici çıktı; firmadan "dindarız, vatanı bayrağı seviyoruz" açıklaması geldi

TIKLAYIN - Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur’un kaza sonrası ses kayıtları ortaya çıktı: Adem Abi adam ölüyor, hemen gel, hayatım bitti

TIKLAYIN - AKP 81 ili gezip rapor hazırladı, Erdoğan'a sundu: İşte vatandaşın en temel iki problemi

TIKLAYIN - Cinsel ilişki videosu iddiası üzerine TFF men etmişti; kadın hakemden açıklama geldi

TIKLAYIN - İkbal Uzuner'in babasının ifadesi ortaya çıktı: Telefonu açan erkek "Merak etme kızın emin ellerde" demiş

TIKLAYIN - İkbal’in ölümünden önceki son anları: Katil önce surlara kendi çıktı, ardından İkbal’i çağırdı

TIKLAYIN - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sıraladı: Potasyum eksikliğinin 10 belirtisi