Dünya

Nükleer anlaşmayla belirlenen zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşan İran'dan tepkilere yanıt: Yeterince adil mi?

02 Temmuz 2019 23:17

T24 Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevap Zarif, ülkesinin 2015 yılında imzaladığı ancak ABD’nin Mayıs 2018’de çekildiği nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogramlık düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını aştığının duyurulmasının ardından gelen tepkilerle ilgili anlaşmanın diğer taraf ülkelerine ve Avrupa Birliği üyelerine ‘kinayeli’ bir mesaj verdi.

TIKLAYIN - İran'ın zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşması ne anlama geliyor?

İran’ın ‘E3/AB ülkeleri ekonomik taahhütlerini yerine getirdiği sürece’ JCPOA'in (‘Ortak Geniş Eylem Grubu olarak nitelendirilen 5+1’in için ABD'nin yanı sıra Almanya, Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Avrupa Birliği var) tam olarak uygulanması konusunda kararlı olduğunu ifade eden Zarif, şöyle devam etti:

“Ama eğer devam edersek; İran taraf ülkelerin gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceğinin bire bir aynısı şekilde JCPOA altındaki yükümlülüklerini yerine getirecektir. Bu adil mi?”

TIKLAYIN - İsrail: Yaptığı hatalar İran'ı savaşa götürebilir, her türlü senaryoya karşı hazırlık yapıyoruz

İran yönetimi, pazartesi günü yaptığı açıklamada zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını duyurmuştu. Söz konusu kararın 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen ABD Başkanı Trump, İran yönetimini kastederek, "Ateşle oynuyorlar" şeklinde konuşmuştu.