Ekonomi

Noyan Doğan: DASK’ta zeyilnamenizi yaptırıp, teminat artışından yararlanın

22 Ocak 2024 09:37

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, DASK’tan teminat artışından yararlanmak için zeyilname yaptırmak ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. Doğan, "DASK’ta zeyilnamenizi yaptırıp, teminat artışından yararlanın" dedi. 

1 Ocak 2024 itibariyle DASK’ta teminatlar iki katı arttığını söyleyen Doğan, şunları söyledi: "Konutlarda metrekare bedeli 6 bin lira, DASK’ın bir konut için vereceği en yüksek teminat tutarı da 1 milyon 272 bin liraya çıktı. 100 metrekare bir konuta DASK’ın vereceği teminat tutarı da 600 bin lira oldu. Bir de 2024 başından itibaren DASK’a enflasyon koruması geldi. Bundan sonra zorunlu deprem sigortasında teminatlar enflasyona göre otomatik artacak. Teminat artışlarından ve enflasyon korumasından yararlanmak için de 2023 yılı içinde deprem sigortası yaptıranların aradaki prim farkını ödeyip, zeyilname yaptırarak, poliçelerini yenilemeleri gerekiyor. Öğrendiğime göre de 11 milyon 700 bin deprem sigortalısının şu sıralar zeyilname yaptırması gerekiyor.

2024 başından itibaren ne olacak? Eğer DASK ve konut sigortanızda zeyil yaptırmadıysanız ya da sigorta teminatlarınızı günün şartlarına uyarlamadıysanız, depremde alacağınız tazminat yukarıdaki hesaptaki gibi olacak; DASK’tan 300 bin lira, sigortadan 1.1 milyon lira. DASK için zeyilname yaptırıp, konut sigortanızı günün şartlarına uyarlamazsanız ne olacak? Zeyilname yaptırıp DASK teminatınızı 300 binden 600 bin liraya çıkaracaksınız, sigorta şirketinde aldığınız 1 milyon 200 bin lira teminat ise duracak. Konutunuz depremde yıkılırsa DASK’ın ödeyeceği 600 bin TL, 1 milyon 200 bin liradan düşecek, sigorta şirketinden enflasyon koruması ile 700-800 bin lira hasar alacaksınız."

Yazının tamamını okumak için tıklayın