Ekonomi

Noyan Doğan: Çalışma hayatını etkileyecek iki düzenleme

17 Ocak 2024 09:37

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, sosyal güvenlik alanında yeni düzenlemeler içeren ve Meclis'e sunulan beş maddelik kanun teklifi ile ilgili yazdı.

Meclis’e gönderilen kanun teklifi ile 2024’te işverene verilecek asgari ücret desteği günlük 23.33 liraya, aylık da 700 liraya yükseltileceğini söyleyen Noyan, "Böylece asgari ücret desteği 2024 için yüzde 40 artırılmış oldu. Asgari ücret desteği sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen, yani uzun vadeli sigorta kollarına bağlı çalışanlara verilecek. Destekten özel sektör işverenleri yararlanacak. Prime esas günlük kazancı 671 TL ve altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere 2024 yılında günlük 23.33 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar, asgari ücret desteği olarak işverene ödenecek. Bu tutar; toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 1.341 TL, linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için ise 1.789 TL olarak uygulanacak" dedi. 

Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2023’ün ocak-aralık döneminde bildirilen sigortalı sayısının altına düşülmemesi gerektiğini belirten Noyan, "Yani, geçen senenin tamamında işyerinde bin kişi çalışıyorsa ve bu yılın ilk yarısında aynı işletmede çalışan sayısı 900’e düşmüşse o işletme asgari ücret desteğinden yararlanamayacak" diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın