Norveç Kutup Enstitüsü'nün takip cihazı taktığı bir kutup tilkisi 3500 km yol katederek Norveç'ten Kanada'ya yürüdü.
The Guardian'da yer alan habere göre, mavi tilki olarak da bilinen dişi tilkiye Temmuz 2017'de bir takip cihazı takıldı. Tilki, Norveç'in Spitsbergen bölgesinden 26 Mart 2018'de yola çıktı. 21 günün ardından takip cihazı tilkinin yerini Grönland'da gösterdi. Tilkinin buz denizinin 1512 km ötesinde olduğu görüldü. Tilkinin yolcuğuluğu 1 Haziran 2018'de Kanada'nın Ellesmere Adası'nda sonlandı.
Dişi tilkiyi takip eden Eva Fuglei, "Başta doğru olduğuna inanmadık" dedi. Enstitünün "Bir dişinin buzul denizinde uzun yürüyüşü" başlıklı araştırma raporu kutup tilkileri arasında bir rekor olarak belirlendi. 76 gün süren yolculuk boyunca araştırmacılar yer yer tilkinin takip tasmasının çıkarıldığı, rotadan şaştığından şüphelendi.
Araştırma bir ilk niteliğinde
Tilkiye takılan takip tasması enstitüye üç saatte bir veri gönderiyordu. Buzulların üzerinde hareket eden tilkinin günde ortalama 46.3km yürüdüğü tespit edildi. Fakat tilkinin Grönland'da bir buz tabakasının üzerinde olduğu tek bir gün 155km adım attığı görüldü. Araştırmacılar o günde tilkinin kopan buzul parçalarını 'araç' olarak kullandığını düşündü. Fuglei, "Buzul denizi, tilkilerin bölgeler arası hareket etmesi başka cinslerle karşılaşması ve yemek bulmasında kilit bir rol oynuyor" diyerek yapılan araştırmanın kutuplarda türlerin nasıl hareket ettiği ve barındığına dair ilk belgeyi oluşturduğunu söyledi.
"Isınma korkutucu derecede hızla gerçekleşiyor"
Tilkinin yolculuğu aynı zamanda iklim değişikliği sebebiyle erimekte olan buzulların canlıların yaşamını ne kadar etkileyeceğine dair bir ipucu sunuyor.
Kutup tilkileri, aşırı soğuklarda yaşayabilen güçlü canlılar. 3 ile 6 yıl arasında bir yaşam süreleri var. Tilkinin takip cihazının Şubat ayından itibaren çalışmaması sebebiyle Kanada'dan sonraki durumu henüz bilinmiyor.