Dünya

Nikki Haley, Trump'sız ön seçimde "yukarıdaki adaylardan hiçbiri" seçeneğine kaybetti

07 Şubat 2024 12:31

T24 Dış Haberler

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Nevada eyaleti ön seçimlerinden "yukarıdaki adaylardan hiçbiri" seçeneğinden daha az oy aldı. 

Nevada eyaletinde 2021'de geçirilen yasa ile partilerin aday belirleme süreçlerinde parti kurultayı yerine ön seçim yapmasına karar verildi. Eyaletin Cumhuriyetçi Partisi buna karşı çıktı. Bu sebeple eyalette hem ön seçim hem parti kurultayı yapılıyor. Parti, ön seçime giren adayların kurultaya katılmasına izin vermiyor ve başkan adayını belirleyen delegeler kurultayın kazananına gidiyor. 

Haley, kötü başladığı ön seçim sürecinde ilk zaferini kazanmak için kurultaya girmemeyi göze alarak ön seçime girdi. Haley, Nevada'yı yüksek olasılıkla Trump'a kaybedeceği için momentum kazanma hedefiyle Trump'ın katılmadığı ön seçime girdi. 

Ancak Haley umduğunu bulamadı ve salı günü kendisine daha da darbe vuracak bir sonuç aldı. Trump'sız pusulada en çok oyu "yukarıdaki adaylardan hiçbiri" seçeneği aldı. Böylece Haley, sembolik ön seçimde de ikinci sırada kaldı. 

Nevadalı seçmenlerin yüzde 30.8'i Haley'den yana oy kullanırken, yüzde 62.9'u pusuladaki hhiçbir adayı istemediğini belirtti.

Perşembe günü yapılacak kurultayı Trump'ın rahatlıkla kazanıp Cumhuriyetçi Parti adaylığına bir adım daha yaklaşması bekleniyor. 

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti'nin Nevada'da yaptığı ön seçimleri oyların yüzde 89.3'ünü alarak rahatlıkla kazandı.