Dünya

Nijerya'da açlık protestolarının ardından sokağa çıkma yasağı getirildi

02 Ağustos 2024 07:33

T24 Dış Haberler

Nijerya'nın ikinci büyük eyaleti Kano'da, yüksek yaşam maliyetlerine karşı düzenlenen protestoların, yağma ve mal tahribatına neden olması sonucunda sokağa çıkma yasağı getirildi.

Valilik ofisi eyalette sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyururken, ülke çapındaki protestoların ilk gününde Kano'da kalabalıklar toplandı. 

Tüm büyük kentlerde göstericiler sokaklara döküldü ve "Açız" sloganları attı.

Polis, Kano kentinde binlerce göstericiyi dağıtmak için gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı, 4 kişi hastaneye kaldırıldı. 

Yağma olayları artış gösterirken, göstericiler eyalet valisi Abba Kabir Yusuf'un evinin önünde lastik yakarak sokağı ateşe verdi.

Nijerya'da 2006 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Kano eyaletinin nüfusu 9,4 milyon olarak belirlenmişti. Resmi olmayan tahminlere göre ise şu anki nüfus 20 milyon civarında.

10 gün sürmesi planlanan protestolar sosyal medya aracılığıyla organize edildi ve Kenya'da hükümetin vergi artırım planlarını iptal etmesini sağlayan protestocuların son dönemdeki başarısından ilham aldığı ifade edildi. 

Yusuf'un sözcüsü, Kano'daki protestoların barışçıl olduğunu, ancak valinin "haydutlar" tarafından başlatılan "yağmalama, mülk tahribatı ve şiddet" nedeniyle "düzeni ve toplumlumun güvenliğini sağlamak" amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorunda kaldığını söyledi.