Dünya Basınında Bugün

New York, Türkiye bağlantılı rüşvet soruşturmasıyla çalkalanıyor; Miçotakis'ten BM'de Türkiye mesajları | Dünya Basınında Bugün

27 Eylül 2024 09:54

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müttefiklerinin Lübnan'ı sarmaya başlayan çatışmanın yayılmasını engellemek amacıyla üç haftalık acil bir ateşkes çağrısına rağmen İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarını “durdurmayacağını” söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dün Washington'daki ABD Kongre Binası'nda Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerle bir araya geldi. Zelenski, Cumhuriyetçilerin tepkisini kontrol altına almaya çalışarak partinin 8 milyar dolarlık yeni ABD askeri yardım paketine verdiği desteği övdü. ABD'de federal savcılar, perşembe günü, ülkenin en büyük şehrinin liderine yönelik benzeri görülmemiş bir iddianamede, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın kampanya sandığını yasadışı yabancı siyasi katkılarla doldurduğunu ve Türk vatandaşlarının parasıyla, bedava avantaları açıklamadan dünyayı dolaştığını söyledi. İsrail, devam eden askerî çabalarını desteklemek ve bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak amacıyla ABD'den 8.7 milyar dolarlık bir yardım paketi aldığını duyurdu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Yunanistan'ın Türkiye ile deniz alanlarının sınırlandırılması için bir “fırsat penceresi” gördüğünü söyledi. Ancak Yunan Başbakan, Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün çözüme kavuşturulması konusunda kötümser olduğunu ifade etti.

27 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Guardian | Netanyahu ateşkes çağrısına rağmen Lübnan saldırılarının devam edeceğini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, müttefiklerinin Lübnan'ı sarmaya başlayan çatışmanın yayılmasını engellemek amacıyla üç haftalık acil bir ateşkes çağrısına rağmen İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarını “durdurmayacağını” söyledi.

İsrail Başbakanı, bugün BM genel kuruluna hitap edeceği New York'a dün inerken gazetecilere yaptığı açıklamada hükûmetinin politikasının “açık” olduğunu söyledi. Netanyahu, “Hizbullah'ı tüm gücümüzle vurmaya devam ediyoruz ve başta kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmesi olmak üzere tüm hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız" dedi. 


The Financial Times |  Zelenski, Trump'ın öfkesini yatıştırmak için harekete geçti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dün Washington'daki ABD Kongre Binası'nda Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerle bir araya geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Cumhuriyetçilerin tepkisini kontrol altına almaya çalışarak partinin 8 milyar dolarlık yeni ABD askeri yardım paketine verdiği desteği övdü.

Donald Trump'ın, çarşamba günü Zelenski'nin kendisine “iftira attığı” yönündeki suçlamalarına cevaben Ukrayna Devlet Başkanı, sosyal medyadan “ABD'deki iki partili güçlü desteğe her zaman değer verdik” diye yazdı.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Cumhuriyetçi başkan adayının, bu hafta yapacağı ABD gezisi sırasında Zelenski ile görüşmesi pek olası görünmüyordu. Trump'ın öfkesi, Zelenski'nin Pennsylvania Scranton'daki bir silah fabrikasına yaptığı ve sadece Demokratların eşlik ettiği ziyaretle tetiklendi.


The Wall Street Journal | Rüşvetle suçlanan New York Belediye Başkanı istifa etmeyip davayla mücadele edeceğine söz verdi

ABD'de federal savcılar, perşembe günü, ülkenin en büyük şehrinin liderine yönelik benzeri görülmemiş bir iddianamede, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın kampanya sandığını yasadışı yabancı siyasi katkılarla doldurduğunu ve Türk vatandaşlarının parasıyla, bedava avantaları açıklamadan dünyayı dolaştığını söyledi.

Demokrat Adams, 57 sayfalık iddianameye göre, yaklaşık on yıl boyunca Türk Havayolları'ndan ücretsiz uçuşlar ve lüks otel konaklamaları da dahil olmak üzere 100 bin dolardan fazla gizli yardım aldı. Savcılara göre Adams, sahte evrak kayıtları oluşturmak ve bu işlere karışan çalışanlarla olan mesajlaşmalarını silmek de dahil olmak üzere, bu avantaları örtbas etmeye çalıştı.

Rüşvet, dolandırıcılık ve yabancı uyruklu bir kişiden bağış istemek de dahil olmak üzere beş ağır suçlamayla karşı karşıya.

Adams, "New Yorklulardan herhangi bir yargıya varmadan önce savunmamızı dinlemeyi beklemelerini rica ediyorum" dedi ve istifa etmeyi reddetti. 


Al Arabiya | İsrail 8,7 milyar dolarlık ABD yardım paketini güvence altına aldığını açıkladı

İsrail, devam eden askerî çabalarını desteklemek ve bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak amacıyla ABD'den 8.7 milyar dolarlık bir yardım paketi aldığını duyurdu.

Paket, halihazırda alınmış ve kritik askeri alımlar için ayrılmış olan savaş zamanı temel tedarik için 3,5 milyar dolar ve Demir Kubbe anti-füze sistemi, David's Sling ve gelişmiş bir lazer sistemi de dahil olmak üzere hava savunma sistemleri için belirlenmiş 5,2 milyar doları içeriyor.


eKathimerini | Yunanistan Başbakanı'ndan BM'de Türkiye mesajları

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Yunanistan'ın Türkiye ile deniz alanlarının sınırlandırılması için bir “fırsat penceresi” gördüğünü söyledi. Ancak Yunan Başbakan, Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün çözüme kavuşturulması konusunda kötümser olduğunu ifade etti.

“Yunanistan, komşumuzla aramızdaki tek önemli meselenin, yani Ege ve Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge'nin sınırlandırılması meselesinin çözümü için çalışmaya hazır" diyen Miçotakis, "Bu farklılığı 40 yılı aşkın bir süredir etkili bir şekilde ele alamadık, ancak bu sorunun çözümsüz kalacağı anlamına gelmiyor" dedi. 

Ancak Yunan başbakan, Kıbrıs konusunda BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde uzun süredir aranan bir çözüme ulaşılması konusunda daha az iyimserdi. Miçotakis, “Bugün burada Kıbrıs'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde bir çözüme olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyorum. İlgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kişiliğe sahip bir çözüm” dedi.