Dünya

New York Times: Rus oligarkların yatları Türkiye'de güvenli liman buldu; ABD endişeli

"Türkiye'nin kolları açık limanları daha büyük bir problemin semptomu: ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların delinmesinin"

24 Ekim 2022 10:28

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen yayınlarından New York Times, Türkiye'nin Rus oligarklara ait süperyatlar için bir 'güvenli liman' haline geldiğini ve bunun Washington'da endişe yarattığını belirtti.

New York Times, "Türkiye'nin kolları açık limanları daha büyük bir problemin semptomu: ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların delinmesinin" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi olduğuna dikkat çekilen haberde Chelsea'nin eski sahibi olan Roman Abramovich'a ait Solaris ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın oligarklardan Dmitry Kamenshchik'in 135 metrelik 339 milyon sterlin değerindeki süperyatı Flying Fox'un Türkiye'de olduğu belirtildi. New York Times, dünyanın çeşitli noktalarında Rus oligarklara ait veya onlarla bağlantılı yatlara el konulduğuna dikkat çekerken, Türkiye'de böyle bir uygulama olmadığını vurguladı. 

Elif İnce, Michael Forsythe ve Carlotta Gall imzalı haberde Türk sularındaki çok sayıdaki yatın Ankara-Washington hattında gerilime sebep olduğunu vurgulandı. New York Times, bu durumun Rusya'nın Türkiye'nin finansal sistemine erişiminin bir semptomu olduğunu; bunun da potansiyel olarak Batı yaptırımlarını baltalayabileceğini düşündüğünü aktardı. 

New York Times analizine göre oligarklarla veya yaptırım uygulanan Rus yapılarla bağlantılı 32 yat Türk sularında bulunuyor. Gazete, marinaların yaptırım kapsamında bulunan Ruslara ve onların süperyatlarına hizmet vermeye devam ettiğini yazdı. 

Analize göre bahsi geçen yatların sekizi geçen sene STFA tarafından açılan Göcek'teki Port Azure'da bulunuyor. 

ABD Merkez Bankası'nda geçmişte yaptırım yetkilisi olarak çalışan Daniel Tannebaum, ABD'nin istediği taktirde Türk hükümeti işbirliği yapmasa bile Rus oligarklara yaptırım uygulayabilecek araçları olduğunu belirtti. 

Tannebaum, ABD'nin Türkiye'de bu oligarklara hizmet veren marinalar, yemek şirketleri ve yakıt şirketlerine yaptırım uygulayabileceğini ifade etti. 

Ağustos ayında ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde; Rusya'nın, Türkiye üzerinden Batı yaptırımlarını atlamaya çalıştığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Adeyemo ilerleyen günlerde konuyla ilgili olarak Türkiye'ye bir mektup da göndermişti.