Gündem

New York Times, Kayabaşı köyünü yazdı: "İki gün boyunca yol kapalıydı, insanlar ölülerini kendileri çıkardı"

15 Şubat 2023 11:04

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen yayınlarından New York Times, 6 Şubat'ta meydana gelen depremden sonra yardım ulaştırılmakta zorlanılan köyler hakkında bir haber hazırladı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Kayabaşı köyüne giden New York Times ekibi, buraya gelen yolların depremden iki gün sonraya kadar kapalı kaldığını aktardı. Bu süreçte Kayabaşı'na yardım giremedi.

Bir telekomünikasyon şirketinde çalışan 36 yaşındaki Özkan Durmaz, "Herkes ölülerini enkazdan kendileri çıkardı. Her şeyi devletten beklemedik. Vatandaşlar arasında dayanışma vardı" dedi.

New York Times, depremden günler sonrasına kadar İslahiye'ye yardım girmediğini ifade etti. Gönüllüler, bölgenin ihtiyacının karşılanmadığına dair "inanılmaz bir farkında olmama durumu olduğunu" ifade etti.

Gazete, depremden etkilenen tüm bölgelerde çadır, battaniye ve tuvalet eksiği olduğunu vurgularken, bunun kırsal kesimlerde daha da göze çarptığını ifade etti.

Haberde bölgeye ilk devlet yardımlarının çarşamba günü ulaştığını, ancak Kayabaşı'nda hala çok fazla yardım ihtiyacı olduğu belirtildi.

İstanbul'dan yardım için memleketi İslahiye'ye gelen Hacer Bülbül çarşamba günü verdiği röportajda, "Düne kadar göçük altında çok insan vardı. İnsanlar göçük altında bağırarak öldüler" dedi.

Koordinasyonun yetersiz olduğunu ve devletin gönderdiği ekibin çok küçük olduğunu ifade eden Bülbül, örnek olarak bölgeye bağışçılar tarafından iş makineleri gönderildiğini ancak bunları kullanacak kimse olmadığını ifade etti.