Dünya

Netflix'in ilk Arap dizisi Jinn, öpüşme sahneleri nedeniyle sansür kıskacında

Birçok kişi dizinin sansürlenmesi gerektiğini söyledi

16 Haziran 2019 15:58

İnternet üzerinden film ve dizi içeriği sağlayan Netflix'in, çekimleri Ürdün'de yapılan ilk Arap dizisi Jinn'in açık sahnelerinden dolayı yasaklanması gündemde.

Euronews'in haberine göre, ülkenin tarihi şehri Petra'da geçen ve bir grup lise öğrencisinin iyi ve kötü cinlerle olan maceralarını konu edinen dizide baş rol oyuncularından Salma Milhis'in sınıfındaki iki ayrı çocukla öpüşmesinden dolayı, ülkedeki bir savcının İçişleri Bakanlığı siber suçlar departmanına başvurduğu ve dizinin sonlandırılmasını istediği belirtildi.

Bugüne kadar beş bölümü yayınlanan ve beğeni toplayan dizi, söz konusu sahneleri sonrası Ürdün'deki muhafazakar vatandaşlar tarafından sosyal medyada tepki aldı. Birçokları dizinin sansürlenmesi gerektiğini belirtirken, kimileri de 'müstehcen' olarak nitelediği içeriklerin ülkenin kültürel yapısına aykırı olduğunu savundu.

Ürdün Medya Komisyonu söz konusu dizinin sansürlenmesinin mümkün olmadığını, kurum olarak eserlerin sadece televizyon ve sinemada gösterilmesi hususunda devreye girebileceklerini belirtirken, Ürdün Ordusu resmi internet sitesinde siber suçlar biriminin Jinn dizisini Netflix Ürdün platformundan çıkarmaya çalıştığını yazdı.

Ürdün ve Orta Doğu'dan birçok Netflix abonesiyse savcılığın Jinn dizisine karşı tavrını eleştirdi. Sosyal medyada Game of Thrones dizisindeki aşırı müstehcen ve pornografiye kaçan bazı sahnelerin Ürdün'de hoş karşılandığını, ancak öpüşme sahnelerinin sansür konusu olduğunu ifade etti. Birçok kullanıcıysa dizide Mira karakterini canlandıran Salma Milhis'in sırf kadın olması sebebiyle eleştiri oklarının hedefi olduğunu, dizide öpüşen erkek oyunculara herhangi bir suçlama yapılmadığını yazdı.

Gelişmeler üzerine Netflix Orta Doğu departmanı Twitter hesabı üzerinden platformlarına 'tehdit dalgası' yayıldığını belirtirken, Netflix sözcüsü içerik sansürünün platformlarında çok ender görüldüğünü ancak gerektiğinde yetkililerin isteklerini yerine getirebileceklerini açıkladı.