Dünya

Netanyahu, Washington'da; Biden ve Trump ile görüşecek; Kamala ve JD Vance, Kongre konuşmasını dinlemeyecek

Netanyahu, Biden ile görüşmesinin ardından Demokratların muhtemel adayı Kamala Harris ile de bir araya gelecek

24 Temmuz 2024 15:22

T24 Dış Haberler

Ofisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun perşembe günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini duyurdu. Netanyahu, Biden ile görüşmesinin ardından Demokratların muhtemel adayı Kamala Harris ile de bir araya gelecek. İsrail Başbakanı daha sonra cuma günü Florida eyaletine bağlı Palm Beach kentindeki Mar-a-Lago tatil köyünde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile de görüşecek. 

Trump kısa bir süre önce Netanyahu ile görüşmesinin çarşamba günü yani bugün yapılacağını duyurmuş; ardından da perşembe günü yapılacağını paylaşmıştı. Dakikalar sonra Trump, Truth Social'da "Bibi Netanyahu'nun talebi üzerine bu görüşmeyi 26 Temmuz Cuma gününe aldık" diye yazdı.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada görüşmenin basına kapalı olacağı belirtildi.

Politico’ya konuşan bir danışmana göre Harris, Netanyahu ile yapacağı bire bir görüşmede “İsrail’in güvenliğine ve kendini savunma hakkına” olan bağlılığını yinelemeyi planlarken, bunun yanı sıra “İsrail’in güvende olduğu, tüm rehinelerin serbest bırakıldığı, Gazze’deki Filistinli sivillerin çektiği acıların sona erdiği ve Filistin halkının onur, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkından yararlanabildiği bir şekilde savaşın sona ermesinin zamanının geldiği yönündeki görüşünü” iletecek.

Rehine aileleriyle de görüşecekler

Beyaz Saray da Biden-Netanyahu görüşmesine ilişkin ilk resmî teyidi vererek görüşmenin Perşembe günü öğleden sonra gerçekleşeceğini ve sonrasında iki liderin Amerikalı rehinelerin aileleriyle bir araya geleceğini açıkladı.

Yaklaşık bir düzine Amerikalı rehine Netanyahu'nun konuşması için Washington'da bulunuyor ve Netanyahu'dan Kongre'deki konuşmasını şu anda masada olan rehine anlaşmasını onayladığını duyurmak için kullanmasını talep ediyor.

Netanyahu-Biden görüşmesinin aslında salı günü yani dün gerçekleşmesi bekleniyordu ancak Biden, geçirdiği COVID sonrasında karantinaya alındığı Delaware'den Washington'a ancak salı günü öğleden sonra dönebildi.

Kanal 13'e göre Başbakan, Trump ile görüşeceği Florida'da sadece birkaç saat geçirecek ve Şabat'ı orada geçirmek üzere Washington'a dönecek. Netanyahu'nun Miami'de yaşayan oğlu Yair'in doğum gününe denk gelen Cuma günkü görüşmenin zamanlamasına ilişkin eleştirilere yanıt veren Başbakanlık Ofisi, "Başbakanın Başkan Biden ve ABD başkanlığı için önde gelen iki adayla bir araya gelmesinin İsrail Devleti için büyük önem taşıdığını" söyledi.

Kongre'ye hitap edecek; Kamala ve JD Vance dinlemeyecek

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bugün öğleden sonra ABD Kongresi'ne hitap etmesi de bekleniyor. 

Biden'ın yardımcısı ve Demokratların başkan adayı olması beklenen Kamala Harris'in Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki oturumuna katılmayacağı duyuruldu.

Washington Post'un adının açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Harris, Netanyahu’nun Çarşamba günü öğleden sonra Kongre’ye hitap edeceği oturuma başkanlık etmeyi reddetti.

Öte yandan Donald Trump’ın başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance de Netanyahu’nun Kongre’deki nutkunu dinlemeyecek.

Trump’ın kampanyasının üst düze danışmanı Jason Miller, The Hill’e yaptığı açıklamada Vance’in “Cumhuriyetçilerin Başkan Yardımcısı adayı olarak yerine getirmesi gereken görevleri” olduğunu söyledi.

Miller, “Senatör Vance, vatanlarını savunmak, terör tehditlerini ortadan kaldırmak ve rehin tutulan vatandaşlarını geri getirmek için verdikleri mücadelede kararlılıkla İsrail halkının yanındadır. Fakat Başbakan Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşmaya katılmayacaktır,” dedi.